Teren za odbojku na kulturnom dobru?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prostoru bivše nudisticke plaže u naselju Polynesia, izmedu Katora i Zambratije, na pomorskom se dobru i susjednoj gradskoj parceli odvijaju radovi s gradevinskom mehanizacijom, a upitno je posjeduju li dozvolu. Navodno ce to biti novi beach bar, upozorio je u petak na konferenciji za novinare Danilo Latin, umaški vijecnik s Nezavisne liste "Za Umag/Per Umago".

U ovom slucaju Latin smatra da je rijec o uzurpaciji pomorskog dobra i gradskog zemljišta, za što je, po njemu, odgovorna hotelijerska kuca Istraturist.

Od dogradonacelnika Umaga Maura Jurmana saznajemo, pak, da su u petak ujutro dali nalog komunalnim redarima da odu u Polynesiju i provjere kakvi se radovi izvode. Jurman kaže da je parcelu, na kojoj sada nice teren za beach volley, Istraturist zatražio u koncesiju kao turisticko zemljište, medutim Gradsko vijece je 6. srpnja 2011. tu cesticu odbilo dodijeliti s obrazloženjem da je to kulturno dobro. Zbog toga je Istraturist pokrenuo spor i još nije platio korištenje turistickog zemljišta Gradu.

- Izvodac radova ne rekonstruira postojeci objekt na plaži u postojecim gabaritima, nego je radove proširio na susjednu parcelu, gdje to nije moguce, kaže Jurman. Tko je to odobrio? Dogradonacelnik kaže da ne zna, odnosno da to u Gradu sigurno nisu ucinili.

Iz tvrtke Istraturist navode da je od strucnog tijela Istarske županije i konzervatorskog odjela ishodovana prethodna suglasnost za gradnju beach bara i sanaciju terena za odbojku na pijesku, što je dano u zakup i podkoncesiju.

- Zemljište u Polynesiji kod bivše FKK plaže vecim je dijelom u režimu društvenog vlasništva s pravom korištenja u korist Istraturista. Prema zakonima RH, vlasništvo i koncesija za to ce se regulirati putem Zakona o turistickom zemljištu i Istraturist je Gradu uredno podnio zahtjev za koncesiju za turisticko zemljište i u naselju Polynesia. Do završetka postupka Istraturist, kao posjednik, ima sva stecena prava i obveze da koristi i održava to zemljište, napominje pomocnica Uprave te tvrtke Arlen Brozic.

Što se to zbiva na Polynesiji ispitat ce i gradevinska inspekcija, mada do sada nije zaprimila nikakve prijave. (Tanja KOCIJANCIC)

OPŠIRNIJE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter