Terase uz more, dvorci, betonirane plaže...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Umaštini, vec desetljecima devastiranoj raznim oblicima divlje gradnje, nadaju se da ce se konacno poceti uklanjati objekti - barem oni koji odavno imaju pravomocna rješenja o rušenju - nakon što je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak za nedavnog posjeta Istri najavio odlucan obracun s bespravnom gradnjom.

Ministar je ispred zatvorenog ugostiteljskog objekta Dvorac u Stella Marisu, za koji takvo rješenje postoji vec pet godina, kazao da bi se bageri na terenu trebali pojaviti nakon ljeta.

Po rijecima gradonacelnika Vilija Bassanesea, Grad nedavno podnio kaznenu prijavu protiv privatnog investitora Ivice Matijevica iz Umaga. Taj gradevinski poduzetnik bespravno gradi u umaškom naselju Moela, preko puta svoje obiteljske kuce, na velikom gradskom terenu s vrtovima i zelenim površinama, gdje je vec ranije bespravno izgradio garažu.

- Podnosit cemo kaznene prijave gdje god se bespravna gradnja pojavi. To smo, uostalom, vec odavno napravili, ali protiv nepoznatog pocinitelja, s bespravnim terasama u starogradskoj jezgri. Cini mi se da su ljudi pogrešno interpretirali najavljeni zakon o legalizaciji divlje gradnje, valjda misle da ce se sve nekako legalizirati. Nevjerojatno je da ne postoji sustav kojim se možemo zaštititi... Problem je u provedbi i tumacenju zakona, kod bespravne gradnje cijeli je sustav zakazao - od Grada, Županije pa do svih nadležnih državnih tijela, mišljenje je gradonacelnika.

Nakaradnim bespravnim terasama na južnoj šetnici, nastalima nasipavanjem i betoniranjem pomorskog dobra, vec dva desetljeca se nelegalno koriste tamošnji ugostitelji koji za to nikada nikome nisu platili ni kune. Na Šetnici sv. Pelegrina gradevinska inspekcija donijela je posljednjih godina ukupno 19 rješenja vezanih uz nelegalne terase i ugostiteljske objekte, koja nikada nisu izvršena.

- Kroz prostorni plan omogucit ce se riva i terase, ali ne u obliku u kakvom su danas. Dio terasa ce se svakako morati rušiti. Konacan izgled tog dijela šetnice bit ce poznat dogodine u listopadu, rekao je sindako.

U Umagu nadaju da ce se konacno riješiti i dugogodišnje divlje betoniranje plaža u Crvenom Vrhu i Sv. Ivanu, o cemu se mnogo puta pisalo i nakon cega bageri nikad nisu ocistili teren. (Tanja KOCIJANCIC, snimio Milivoj MIJOŠEK)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter