Terase u Porecu skuplje no u Veneciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugostitelji u Porecu placaju zakup javnih površina za terase dvostruko više nego u Rovinju, a šest puta više nego u Umagu. Porez na porecke terase veci je i od onoga koji placaju ugostitelji na dubrovackom Stradunu i venecijanskom Trgu svetog Marka.

Izracunali su to neki od 30-ak poreckih ugostitelja okupljenih na sastanku sekcije ugostitelja lokalnog Udruženja obrtnika. Središnja tema bio je upravo previsoki novi porez na javne površine za ugostiteljske terase, koji je Gradsko vijece odobrilo prošlog mjeseca.

- Znam da je Gradu, putem nekih vijecnika, išla peticija ugostitelja protiv povecanja poreza, ali službeno u Udruženju o tome nismo znali. Ipak, pozvao sam osobno gradonacelnika na današnji sastanak, no opravdao se u posljednji trenutak, jer je morao na put, rekao je tajnik Udruženja obrtnika Robert Velenik.

Gradonacelnik je na sastanak s ugostiteljima poslao službenika Franka Budu, koji je odmah naglasio da nije ovlašten govoriti u ime Grada, ali i to da u komunalni odjel peticija nije službeno stigla, premda ju je on prije sastanka pogledao

- Odluka o povecanju poreza usvojena je na vijecu jednoglasno i bez rasprave, a neki od potpisnika peticije dužni su u gradski proracun uplatiti izmedu 38 i 200 tisuca kuna razlicitih poreza i naknada, rekao je Buda. Predsjednik Udruženja Igor Vojinovic rekao je da je trecina ugostitelja dužna i za komorski doprinos i rekao da takva udruženja nece zastupati.

Ugostitelji su se složili da u njihovo ime s gradonacelnikom razgovaraju Žufic, Cvek i Šaškin - redom ugostitelji koji nemaju dugove ni prema Gradu niti prema Udruženju. Za taj razgovor treba pripremiti analizu cijena, usporedbu s drugim gradovima. Cvek je bez uspjeha pokušao taj zadatak prenijeti na strucne službe Udruženja.


Podijeli: Facebook Twiter