Terase neće zauzimati više od 50 posto prolaza

Rekonstrukcija Veronske ulice (M. ANGELINI)
Rekonstrukcija Veronske ulice (M. ANGELINI)

Iako je nadležni gradski pročelnik Damir Prhat u nekoliko navrata istaknuo da će uvažiti zahtjeve stanara i vlasnika poslovnih prostora u Veronskoj ulici, prvenstveno zahtjeve Društva osoba s tjelesnim invaliditetom da Veronska nakon rekonstrukcije bude prohodna i nezakrčena terasama, okolni stanari i dalje ne miruju. U našu je redakciju naime, prošli tjedan stigao njihov mail u kojem navode da je nakon Društva osoba s tjelesnim invaliditetom i Zelene Istre, njihovu akciju podržalo i Vijeće Mjesnog odbora Stari grad. Iznova se navodi da gradske službe namjeravaju vratiti terase na stara mjesta, što na terenu stvara vrlo lošu klimu. Međutim, to ne odgovara istini jer rješenje njihovih problema podrazumijeva sve izmjene i "popravke" koje su tražili.

Jedna razina

- U dijelu pješačke zone u Veronskoj ulici u tijeku je cjelovita rekonstrukcija koja osim zamjene kompletne infrastrukture, podrazumijeva novo uređenje partera, poglavito od Supilove do Flanatičke ulice. Taj dio Veronske ulice uredit će se kao ploha u jednoj razini kako bi se u potpunosti olakšalo kretanje osobama sa invaliditetom i smanjenom pokretljivošću jer postojeće stanje je bilo apsolutno neprihvatljivo, izvijestio je pročelnik Damir Prhat, napominjući da je ondje planirano i ukidanje mjesta za opskrbu koje se do sada nalazilo na početku dijela Veronske ulice.

Nogostupi će se urediti na način da se omogući nesmetan prijelaz s jedne površine na drugu u vidu "potopljenih" nogostupa čime će se značajno olakšati kretanje osobama sa invaliditetom.

- Što se tiče ugostiteljskih terasa, do sada je održano nekoliko sastanaka gdje se razmatraju opcije njihovih postavljanja. Međutim, jedno je sigurno, a to je da nove površine neće zauzimati više od 50 posto postojećeg prolaza što do sada nije bio slučaj. O konačnom obliku i površini odlučiti će se u narednom periodu, uvažavajući zahtjeve koji su do sada postavljeni prema gradskoj upravi, zaključio je pročelnik.

Širenje terasa

Priča oko Veronske ulice počela je otkako su ondje sredinom veljače počeli radovi. Okolni stanari su tada iskoristili priliku i zatražili od nadležnih u Gradu Puli da otklone probleme građana i osoba s invaliditetom koje imaju zbog loše organiziranih ugostiteljskih terasa i parkiranih automobila. Stanari su se tom prilikom pozvali na činjenicu da terase ne odgovaraju Odluci o komunalnom redu koja među ostalim kaže da "svojom postavom ne ometa odvijanje kolnog i pješačkog prometa", a i na činjenicu da su se tijekom godina terase širile i time kršile gradske odluke. Istaknuli su da je zbog toga hodanje Veronskom otežano, a često i skroz onemogućeno, invalidima u kolicima, roditeljima s djecom u kolicima i starijim osobama. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter