Terase kafica i dalje pune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako smo zakoracili u jesen, pulske ulice još izgledaju kao u špici turisticke sezone. Suvenirnice, male trgovine i galerije i dalje su otvorene, a gotovo nijedan ugostiteljski objekt nije uklonio vanjsku terasu. Grad još živi, posebice uži centar, gdje se i dalje traži stolac više. No, zima neumoljivo stiže i uskoro ce živopisne prizore zamijeniti pustoš i sivilo.

Do kada ugostitelji smiju imati vanjske terase te postoji li odluka kojom se regulira njihovo postavljanje ili uklanjanje, pitali smo nadležnog procelnika.

- Grad je donio odluku o uporabi javnih površina. To podrazumijeva postavljenje vanjske terase i sve ostalo. Tom su odlukom definirani rokovi, odnosno rješenja do kojeg perioda se smije koristiti javna površina, rekao je Prhat te pojasnio da postoji nekoliko varijanti, a to je korištenje javne površine tijekom sezone, odnosno u lipnju, srpnju i kolovozu. Zatim varijanta korištenja tijekom sezone uz dodatna dva mjeseca (svibanj i rujan ili dodatno travanj i listopad).

Takoder, nastavio je Prhat, postoji mogucnost da ugostiteljska terasa bude na javnoj površini tijekom cijele godine.

- Medutim, ukoliko netko preda zahtjev za cjelogodišnje držanje ugostiteljske terase, gradskom je odlukom definirano da izvan sezone može koristiti samo 50 posto ugovorene površine. Naravno, tijekom tih mjeseci mu je prepolovljena i naknada, rekao je Prhat. Dodao je da stoga sve ovisi o zahtjevima stranaka, hoce li imati terase tijekom cijele godine, ili samo odredeni broj mjeseci u godini.

Sudeci po iskustvima, pulske ce ulice i ove zime zjapiti prazne što je, na koncu, logicno jer rijetki su ugostiteljski objekti koji su uložili u izgradnju zatvorenih montažnih terasa koje mogu poslužiti i izvan sezone, u vrijeme kiša i oštrih bura. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter