Terapijsko ronjenje za osobe s kombiniranim smetnjama

 Ronioci su podučavali korisnike kako se služiti ronilačkom opremom i pravilno disati u vodi
Ronioci su podučavali korisnike kako se služiti ronilačkom opremom i pravilno disati u vodi

Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije - Pula četvrtu godinu, u sklopu svojih aktivnosti prema programu "Socijalizacija i integracija osoba s intelektualnim teškoćama" u partnerstvu s Udrugom ronilačkih centara "Altum Mare", provodi terapijsko ronjenje za korisnike udruge. Terapijsko ronjenje se održalo u Dive centru Rubin u Rovinju, a program terapijskog ronjenja financira Grad Pula. Program ima za cilj psihosocijalnu rehabilitaciju i integraciju osoba s intelektualnim teškoćama u širu društvenu zajednicu, te izjednačavanje mogućnosti sudjelovanja osoba s intelektualnim teškoćama u sportsko-rekreativnim aktivnostima.

- Ronioci su podučavali korisnike kako se služiti ronilačkom opremom i pravilno disati u vodi te na taj način predočiti korisnicima čari ronjenja kao neovisnog kretanja pod vodom. Nakon edukacije i usvajanja teoretskog dijela slijedilo je terapijsko ronjenje. Korisnici su na površini mora ronili s ronilačkom opremom da bi doživjeli disanje pod vodom i vidjeli ljepotu podvodnog svijeta. Po završenoj obuci u ronjenju svaki je korisnik dobio priznanje za sudjelovanje i hrabrost, kazala je voditeljica Vesna Radolović.

Za korisnike je organizirana vožnja brodom i upoznavanje s rovinjskim arhipelagom i svjetionikom Sveti Ivan na Pučini, te su na pučini vidjeli jato delfina što je kod njih izazvalo veliko oduševljenje.
Provođenje terapijskog ronjenja usmjereno je na poboljšanje fizičkog zdravlja i emocionalnog stanja korisnika, smanjenje socijalne izoliranosti i povećanje samopouzdanja i prevladavanju i suočavanje sa strahovima.
Udruga ronilačkih centara "Altum mare" aktivno od 2013. godine provodi projekt "Posejdon - terapijsko ronjenje za osobe s invaliditetom" koji ima za cilj osposobljavanje licenciranih voditelja ronjenja za osobe s invaliditetom, senzibilizirati i poticati ekološku svijesti o važnosti očuvanja voda među osobama s
invaliditetom i šire javnosti te kreirati strategiju terapijskog ronjenja. 
Projekt podržava Ministarstvo turizma, te lokalna i regionalna samouprava. Korisnici udruge i njihove voditeljice Vesna Radolović, Sandra Išić,
Morana Janić i Margareta Juričić zahvaljuju Udruzi Altum mare i članovima - ronilačkim centrima. (V. BEGIĆ)


 


Podijeli: Facebook Twiter