Terapijska zajednica za sve koji su odlučili alkoholu reći ne!

Klub radi po načelu pomoći i samopomoći (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Klub radi po načelu pomoći i samopomoći (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Svaki život koji se može iščupati iz ralja ovisnosti iznimno je vrijedan i upravo se tu vidi uloga Kluba liječenih alkoholičara koji radi po modelu pomoći i samopomoći svih članova, poručila je otvarajući godišnju skupštinu buzetskog Kluba liječenih alkoholičara, njegova predsjednica Andreja Bartolić.

Za šest redovnih članova Klub je postao neizostavan dio procesa nastavka liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije kao ruka pomoći pri što dužoj i uspješnijoj apstinenciji.

- Kada su prije šest godina tri člana Kluba sa socijalnom radnicom i nekoliko gostiju održali osnivačku skupštinu nisu bili svjesni kakvu veliku stvar čine za svakog liječenog alkoholičara, za svakog pojedinca koji ima problem s pijenjem alkohola, za cjelu zajednicu i društvo. Počeli su se nizati sastanci, dolaziti i odlaziti novi kandidati donoseći odluke što žele biti; liječeni alkoholičari apstinenti ili nastaviti druženje s alkoholom. Za one koji su se odlučili pokušati promijeniti svoj život i reći "ne" alkoholu sastanci kluba održavaju se svakog ponedjeljka, istaknula je Bartolić.

Naglasila je da su uspostavili dobru suradnju sa Srednjom školom Buzet čiji su učenici svojim porukama ohrabrenja upotpunili program skupštine.

- Raduje nas što su mladi svjesni problematike pijenja alkohola kako kod odraslih tako kod svojih vršnjaka. Naša mala terapijska zajednica otvorena je za suradnju sa svima i u neku ruku nam je žao što nas pojedinci, institucije i škole, ne koriste puno više. Mi im nećemo čitati stručne knjige napisane perom stručnjaka jer smo mi sami "žive knjige" pisane osobnim i gorkim životnim iskustvom kroz koji je prošao alkoholni tornado, poručila je Bartolić.

U klubovima liječenih alkoholičara, uz terapeuta važnu ulogu imaju višegodišnji apstinenti. Njihovo je iskustvo posebno važno za tek pristigle članove. Socijalna radnica i voditeljica Kluba Gordana Vreš stoga je već tradicionalno podijelila simbolična priznanja, diplome i karanfile članovima kluba koji uspješno apstiniraju.

- Klub liječenih alkoholičara je višeobiteljska zajednica sastavljena od alkoholičara i članova njihovih obitelji ustrojena na počelima terapijske zajednice. Osnovni cilj je održavanje apstinencije svih članova, te promjena načina života liječenog alkoholičara i njegove obitelji. U klubu se promiče ideal života bez alkohola, unutarnje preobrazbe i bezrezervne pomoći drugom alkoholičaru u uspostavi i održavanju apstinencije uz zahtjev da se čini dobro i služi drugome bez ikakve naknade osim unutarnjeg ispunjenja, istaknula je Vreš.

U svom radu, rekla je Vreš, Klub je otvoren prema svima koji su za njegov rad zainteresirani vezano uz osobne probleme liječenja, ali i za sve druge pojedince, udruge i institucije koje u svom programu rada imaju ili se susreću s problemom alkoholizma i voljni su djelovati u svom životnom okruženju na prevenciji alkoholizma kao i na širenju svijesti o štetnosti pijenja alkoholnih pića na pojedinca, obitelj i zajednicu.

Dogradonačelnica Ana Pernić naglasila je da raduje što su se  članovi Kluba u zadnje vrijeme aktivno počeli uključivati u aktivnosti u zajednici tako surađuju sa Srednjom školom Buzet u prevenciji kao i u aktivnostima Povjerenstva za ravnopravnost spolova vezano za problematiku zlostavljanja u obitelji. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter