Terapija antidepresivima nije uvijek uspješna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americko istraživanje pokazalo je da je stanje gotovo petine pacijenata koji primaju lijekove za depresiju lošije od onih koji su u kontrolnoj skupini i ne primaju nikakve lijekove.

Rezultati istraživanja objavljeni u casopisu Archives of General Psychiatry osvijetlili su važnost brzog utvrdivanja toga kako pacijenti reagiraju na odredene lijekove, kaže voditeljica istraživanja Ralitza Gueorguieva sa sveucilišta Yale.

Istraživaci su utvrdili da se unutar prvih nekoliko tjedana istraživanja moglo razluciti pacijente koji reagiraju na terapiju od onih koji ne reagiraju.

"Utvrdujuci varijable povezane s reakcijom na lijek vrlo je važno pitanje kojim se baš i nismo bavili", kazala je.

Istraživaci su proucavali rezultate 7 ranijih istraživanja u kojima su pacijenti bili podijeljeni u nekoliko skupina koje su uzimale razlicite antidepresive, a kontrolna skupina uzimala je tablete koje nisu sadržavale nikakav lijek.

Istraživanje je obuhvatilo oko 2.500 pacijenata s teškim oblicima depresije.

Ispitanici iz kontrolne skupine koji nisu uzimali lijekove smatrali su da je postignuto ograniceno i postupno poboljšanje stanja, no oni koji su uzimali antidepresive ili su bilježili bitnije i brže poboljšanje stanja ili nisu primjetili nikakvo poboljšanje.

Oko 80% pacijenata smatralo je da im se poboljšalo stanje nakon terapije.


Podijeli: Facebook Twiter