Teranu dati novi imidž, malvaziju poslati u Ameriku


Vrhunac Vinistre već tradicionalno je podjela medalja i odličja vinarima za njihov cjelogodišnji i višegodišnji trud, a njihova vina, ali i maslinova ulja i rakije bivaju okrunjena zlatnim medaljama ako zadovoljavaju kriterije međunarodnog ocjenjivačkog suda. Bilo je tako i sinoć u velikoj sali dvorane Žatika gdje se odvija 21. izdanje ove vodeće izložbe vina i vinarske opreme u regiji koja okuplja 120 izlagača. Ocjenjivanje uzoraka za Vinistru odvija se pod pokroviteljstvom OIV-a, renomirane Svjetske organizacije za lozu i vino, a ocjenjivanja koja se odvijaju po međunarodnim standardima osim konstantnog rada na kvaliteti imaju i važnost promocije vinske Istre izvan granica. Zlatne medalje onima koji su se okrunili u sklopu ocjenjivanja vina uručio je predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević, a takva je odličja zaslužilo 51 vino. Zlatne medalje dobile su i tri rakije te sedam maslinovih ulja. Za malvazije iz šest zemalja pristiglih na zasebno ocjenjivanje Svijet malvazija dodijeljena je 21 zlatna medalja.

Proglašena su i najbolje ocijenjena vina od svih ocjenjivača u komisiji Vinistre. Šampionske plakete uručio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a dobili su ih Dešković za najbolju mladu malvaziju, Cattunar za najbolju zrelu malvaziju, Agrolaguna za naboji mladi teran, Benvenuti za najbolji zreli teran te slovenski Steras za najbolji zreli refošk. 

Svečanost je bila prilika za dodjelu još jednog važnog priznanja - IQ (Istrian Quality) oznake za kvalitetu istarske malvazije, koje je uručio ministar turizma Darko Lorencin. Dvadeset tri domaća proizvođača vina na bocama svoje malvazije prošlogodišnje berbe imat će pravo nositi IQ oznaku, a ovim su priznanjem okrunjene i zrele malvazije dvojice vinara, ukupno njih 25. Tako će i ove godine više od 200 tisuća boca na tržištu imati pravo nositi ovu oznaku, koju devetu godinu zaredom dodjeljuje udruga Vinistra. Oznaku IQ ove će godine nositi istarska malvazija prošlogodišnje berbe koju su proizveli Agrolaguna, Capo, Sirotić, Damjanić, Ravalico, Dešković, Kozlović, Terzolo, Bertoša, Trapan, Geržinić, Mario Peršurić, Legovina - obitelj Legović, Vivoda, Vina Zigante, Tomaz, Benvenuti, Matošević, Cattunar, Peruničić, Novacco, Zigante d.o.o. i Medea. Za odležanu malvaziju berbe 2011. i 2012. oznaku su primile vinarije Trapan i Matošević. 

Posebno priznanje i dar uručeno je dr. sc. Mariju Staveru, dugogodišnjem predsjedniku ocjenjivačkog suda Vinistre, koji se nedavno povukao s čela komisije, a za kako je rekao Matošević "sve što je napravio za imidž Istre kao zemlje vina".

Ovogodišnja Vinistra fokusirana je na dva autentična istarska vina, malvaziju i teran, njihovu promociju i poziciju danas na vinskoj karti svijeta. U tom otkrivanju sudjeluje i velik dio istaknutih vinara, hrvatskih i svjetskih stručnjaka iz područja vina i enologije koji kroz neke od tridesetak vođenih radionica, predavanja i edukacija doprinose toj slici.

Jedna od njih bila je Teran - neistraženi potencijal Istre, u kojoj su poznati vinar Gianfranco Kozlović i novinar i vrsni poznavalac hrvatskih vina Saša Špiranec postavili jedan novi izazov – repozicioniranje terana na tržištu vina. Kroz vođenu degustaciju zajedno s vinarima i drugim gostima pokušali su otkriti koliko zapravo teran ima potencijala za širu publiku i kako popraviti njegov imidž.

Što se tiče druge sorte, istarske malvazije, ona je bila tema predavanja koje su održali The Wine Guys ili Mike DeSimone i Jeff Jensen, američki novinari magazina The Wine Enthusiast i autori knjige The Wines of the Southern Hemisfere koja je preklani dobila Gourmand nagradu za najbolju knjigu o vinu u SAD-u. Dečki koji itekako znaju o vinima i marketinškoj strani cijele priče, publici su predstavili regije i zemlje koje su postigle uspjeh na svjetskom tržištu vina, s naglaskom na pozitivne aspekte hrvatskih i istarskih vina.

- Na američkom tržištu vina koja se najbolje prodaju na čaše su bijela autohtona vina. Ako pogledate na različite sorte vina za koje su američki potrošači zainteresirani i stilove vina, vidjet ćete da su to vrlo svježa, lagana vina. I vidjet ćete da je istarska malvazija sljedeća u tom logičkom slijedu, kazao je Mike De Simone. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter