Teranke najbolja ženska, a Vincace muška klapa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije festivalske veceri, 24 natjecateljskih i jedna gostujuca klapa te 200-tinjak pjevaca jubilarnog 15. KIK Festa - Festivala klapa Istre i Kvarnera "Pivajuci sva smo blaga stekli", pretvorili su proteklog vikenda Buzet u središte istarsko - kvarnerskog klapskog svijeta.

Buzetski festival jedini je natjecateljskog karaktera u Hrvatskoj koji njeguje tradicijsku dalmatinsku pismu izvan Dalmacije. Dobro je to zbog popularizacije klapa, ali i radi njihova instruiranja što bi trebali u svom repertoaru njegovati. - Sve klape koje u Buzetu osvoje nagradu mogu u potencijalu bez problema proci audiciju za omiški festival i biti vrlo konkurente, izjavio je Jure Šaban Stanic iz Omiša, predsjednik peteroclanog strucnog ocjenjivackog suda.

Pohvalio je ženske klape zbog boljeg odabira repertora i izvedbe nego lani. U muškoj veceri, konkurencija je zbog visoke tehnicke razine izvedbe, takoder bila žestoka.

Dvodnevni festival otvorila je ženska klapska vecer, a protekla je u znaku pulskih Teranka koje su se premocnim bodovima strucnog ocjenjivackog suda popele na pobjednicko postolje. Drugo mjesto prema ocjeni žirija, pripalo je klapi Kastav, a trece mjesto klapi Volosko. "Brkica" - nagrada za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izricaja, završila je u rukama drugoplasiranih Kastavki, dok su posjetitelji nagradu publike "Buzecanku" dodijelili klapi Kamelija iz Opatije.

Muška klapa Vincace iz Novog Vinodolskog osvojila je prvo mjesto u konkurenciji cetrnaest muških klapa, drugo mjesto žiri je dodijelio klapi Lungomare iz Umaga, a trece klapi Kastav. "Brkicu" je osvojila klapa Tic iz Triblja, a nagrada publike "Buzecanka" pripala je domacoj klapi Boškarin iz Huma.

Kao gost obje veceri zapjevala je i jedna od najtrofejnijih istarski klapa - buzetski Pinguentum. (Napisala i snimila G. CALIC ŠVERKO)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter