Terankama zlato u Austriji

Teranke
Teranke

Ženska klapa Teranke opet se vratila s nagradama i to onim zlatnim. Ova pulska klapa predstavljala je Istru i Hrvatsku na 12. međunarodnom natjecanju i festivalu zborova i vokalnih skupina u Bad Ischlu u Austriji te je osvojila zlato u folklornoj kategoriji.

Zlatnu diplomu osvojile su kao najmanja skupina na festivalu, među zborovima iz Latvije, Turske, Norveške i Estonije, izvedbom pjesama "Kolo igra kod svetoga Roka" Marka Rogošića, "Žilju moj pribili" koju je obradio Ljubo Stipišić Delmata i skladbom "Misečina" Vinka Lesića. Osim što su oduševili žiri, osvojili su i publiku. Za veliki uspjeh klape zaslužan je voditelj klape Danijel Dražić i članice koje su nastupile u Bad Ischlu a to su Valentina Jurič, Gordana Žgomba, Morena Peruško Butorac, Melanie Andrić Vurušić, Jadranka Celić Bernaz, Kristina Puh Leko i Diana Mirković.

Natjecanje i festival zborova i vokalnih skupina u Bad Ischlu  je jedna od najistaknutijih kulturnih manifestacija Austrije na kojoj se natječu zborovi iz svih zemalja svijeta u jedanaest kategorija profesionalno i amaterski. O nagradama je odlučivao peteročlani međunarodni ocjenjivački sud, a umjetnički direktor festivala bio je Ralf Eisenbiess. Cijeli festival organizirala je neprofitna, kulturno-umjetnička organizacija Interkultur. Na festivalu su sudjelovala 22 zbora iz Grčke, Norveške, Italije, Njemačke, Estonije, Latvije, Meksika, Namibije, Austrije, Rusije, Švedske, Češke, Turske, Ukrajine i Hrvatske. Cilj festivala bio je usmjeren na uspostavljanje odnosa među zborovima, pa se tako osim samog natjecanja, održalo i nekoliko koncerata na kojima su nastupili sudionici festivala.

Nakon natjecanja svi natjecatelji su imali priliku porazgovarati sa svakim članom žirija o svojim izvedbama. Teranke su pohvaljene  za izvrsnu interpretaciju, kvalitetan i čist zvuk, uigranost u izvođenju, a najviše pohvala su dobile za muzikalnost koja se očitovala velikim dinamičkim kontrastima.

Teranke su bile izabrane između svih zborova da pored dječjeg zbora iz Ukrajine, mješovitog zbora iz Švedske i mješovitog zbora iz Estonije, zapjevaju na svečanom koncertu povodom otvaranja festivala koji se održao dvorani Kongresne i kazališne kuće u Bad Ischlu. Osim pjevanja na otvorenju festivala i samog natjecanja, Teranke su održale i koncert u poznatoj koncertnoj dvorani Trinkhalle u Bad Ischlu gdje su se austrijskoj publici predstavile istarskim i dalmatinskim klapskim napjevima. Publika nije skrivala oduševljenje kao ni ostali sudionici, stoga su Teranke bile nagrađene velikim pljeskom i ovacijama, a stekle su i mnoga nova prijateljstva.

Teranke su na ovo gostovanje otputovale je uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Odjela za međunarodnu kulturnu suradnju Istarske županije, Grada Pule te potporu Puhačkog orkestra grada Pule pod čijim okriljem djeluju od samoga osnutka. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter