U subotu, 21. listopada, održava se 8. Festival terana i tartufa. To je festival koji svake godine u drugoj polovici listopada u Motovun privlači brojne posjetitelje, ljubitelje terena, jedinstvenog vina ovog podeblja i tartufa, poznate gastronomske delicije kojoj je Motovunska šuma najveće jedinstveno stanište na svijetu. Program počinje u 12 sati, a ovogodišnji je festival poseban, kako je na konferenciji za novinare rekao Tomislav Pahović, motovunski načelnik, jer se teran vraća kući.
Vaganje najvećih tartufa
Festival je postao sinonimom za kvalitetne vinare i posebno dobre primjerke terana. Uz to, ovo je mjesto susreta najboljih proizvođača proizvoda od tartufa i poduzetnika koji se bave otkupom tartufa. Ovdje se prikazuju i najveći primjerci tartufa.
- Motovun je kao destinacija prepoznat, među ostalim, po gastronomiji i enologiji. Čitave godine Motovun privlači brojne posjetitelje iz cijelog svijeta, a Festival terana i tartufa priznat je i prepoznat, pa tako i ove godine očekujemo veliku posjećenost. Veselimo se što je pitanje terana konačno riješeno pa ovogodišnji festival predstavlja svojevrsno slavlje, rekao je Pahović.
Od podne pa do 20 sati trajat će druženje uz glazbu, a to je i vrijeme kada će posjetitelji moći nabaviti razne proizvode i uživati u bogatoj ponudi 22 izlagača. Među njima je deset vinara i troje poduzetnika koji se bave tartufima. Kupnjom degustacijske čaše po cijeni od 40 kuna i bona od pet kuna gosti mogu kušati izložena vina, a u 15 sati svjedočit će vaganju najvećeg tartufa. Čitavo poslijepodne moći će ocjenjivati teran, a najbolji će se, prema ocjenama posjetitelja, proglasiti oko 19 sati. Svi koji sudjeluju u glasovanju mogu osvojiti bogate poklon-pakete.
- Zbog velikog zanimanja posjetitelja, ovogodišnja je novost izlagački prostor iza crkve pa vjerujemo da će posjetitelji prepoznati dodatni sadržaj. Ondje će biti izložene slastice, suveniri i razni domaći proizvodi. Osim vinara, imamo tvrtke koje se bave otkupom i preradom tartufa, slastice na bazi vina ili tartufa, suhomesnate proizvode, rakije, tjesteninu i naravno kuhinju koja tijekom dana priprema gastronomske delicije, dodala je Iva Jeletić Prodan, direktorica Turističke zajednice Motovuna.
Dječja radionica i gastro show
Čitav dan otvorena je izložba fotografija "Priča o kamenu" Udruge fotografa Fotovun u galeriji hotela Kaštel. Novost ovogodišnjeg festivala je i dječja radionica izrade tjestenine koju od 14 do 17 sati organizira Društvo Naša djeca. "Program se održava pod šatorom pa bojazni od kiše nema. Iskusni i profesionalni kuhari vodit će brigu o gastro showu i to s jelima na bazi terana i tartufa", najavila je Jeletić Prodan te dodala da je parkiralište za sve posjetitelje festivala osigurano u podnožju Motovuna, odakle će do ponoći redovito prometati autobus. (M. RIMANIĆ)