Teran se oduvijek proizvodio i pio u Istri

Grožđe terana (Edi Maletić/arhiva)
Grožđe terana (Edi Maletić/arhiva)

Deset boca istarskog terana Franca Cattunara i dvije boce istoimenog vina Franca Armana, za koje je slovenska inspekcija naložila "isključenje iz prometa" iz Mercatorovog prodajnog centra u Ljubljani, dio su nevelikog kontingenta istarskog terana koji je na slovensko tržište plasirala tvrtka J&B vina iz Ljubljane.

Kako nam je na pitanja upućena elektronskom poštom ljubazno odgovorila gospođa Bianca Visintin iz J&B vina, njena tvrtka uvezla je iz Hrvatske u Sloveniju oko tisuću buteljki kvalitetnog terana iz četiri istarske vinarije: Pilato, Kabola, Cattunar i Franc Arman.

Bianca Visintin veli da su u početku njihovi kupci istarski teran prihvaćali s rezervom, budući da su navikli na onaj kraški, koji je tradicionalno dosta kiseo i trpak. No, nakon što bi degustirali teran istarskih proizvođača, kupci bi jako pozitivno reagirali i nakon toga bi ga redovito kupovali.

Rješenje Ministarstva poljoprivrede odnosno njegove inspekcije o povlačenju istarskog terana iz slovenskih prodavaonica odnosi se na cijelu Sloveniju pa će tvrtka J&B vina povući dosad neprodane boce i s drugih prodajnih mjesta. U tvrtki još nisu procijenili gubitak koji bi mogli pretrpjeti zbog ove zabrane, jer ne znaju što uopće mogu napraviti s neprodanim bocama, mogu li dobiti povrat PDV-a koji su inače morali uplatiti odmah po uvozu, a u pitanju je i cjelokupni ugovor o dobavi vina s Mercatorom.

Nije im poznato ni mogu li istarski teran, koji se više ne može prodavati u Sloveniji, plasirati u treće zemlje unutar Europske unije, jer bi se i tamo mogao ponoviti sličan problem s inspekcijama, dok se ne riješi uporaba imena teran.

Gospođu Visintin zamolili smo i za osobni komentar o njenom viđenju ovog slučaja, a ona kaže: "U Istri se oduvijek radilo i pilo vino pod imenom teran, a sve ostalo je - pričam ti priču. Teran je vino koje se proizvodi u relativno malim količinama i na malom

prostoru (Istra-Kras-Slovenija) pa se s malo dobre volje na obje strane problem može brzo riješiti na obostrano zadovoljstvo. Predložila bih da se sazove zajednički sastanak svih zainteresiranih sudionika u ovom problemu i da ih se na tom sastanku posluži svježim teranom, zrelim teranom, pjenušavim teranom i likerom od terana, svakako uz odlični istarski i kraški pršut, i neka se dogovore kako dalje". (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter