Teran s oprtaljskih terasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Teran
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina Visintin
Lokacija: Livade, središnja Istra
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: pljukanci sa cherry rajcicom i boškarinom
Ocjena: 8,50 / 10
Cijena (mpc): 50 kn (kod vinara)

Prije nego sam poceo raditi u rovinjskoj Maistri proveo sam pet lijepih godina u Livadama, te sam tamo upoznao mnogo divnih i dobrih ljudi. Iako je to kraj koji je sada poznat po tartufima, ipak je vino duboko upisano u DNK tamošnjih ljudi.

Jedan od njih je i Silvio Visintin iz malog sela Zubini, koje se nalazi na padinama s Oprtlja prema Livadama. Jednom prilikom upitao sam Šilva (kako ga zovu prijatelji) koliko je stara tradicija bavljenja vinovom lozom u njegovoj fameji, a on mi je ponosno pokazao natpis na "erti" koja se nalazi na ulazu u konobu - 1747. godina.

Naravno da me je Šilvo odmah upozorio da je u tom razvoju bilo uspona i padova a ozbiljnije je sadnju vinograda prije 50-ak godina poceo provoditi njegov otac Gigi, a Šilvo je 1997. poceo pravu proizvodnju kada je prvi put i izlagao na Vinistri. Sada mu pomaže sin Dean koji je školovani vinski kadar.

Visintini uzgajaju sedam hektara vinograda a sorte su teran, cabernet sauvignon, malvazija i muškat. Danas bih s vama htio podijeliti svoje videnje terana Visintin iz problematicne berbe 2010., za koji je grožde brano pocetkom listopada, na terasama u okolici Zubina a manji dio grožda došao je i sa suprotne strane od Motovuna.

Nakon tihe fermentacije, vino je macerirano 30 dana te je onda ostavljeno da zrije 10 mjeseci u 1000-litarskim bacvama od hrasta, a nakon toga još cetiri mjeseca odležavalo je u boci. Vino ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena i fine kakvoce, prvo se osjeca bobicasto voce u obliku borovnice, pa malo vanilije a onda i nota crnog papra te malo klincica, cak i lagana nota cokoladnih bombona punjenih likerom te mala nota mljevene kave.

Miris ima djelomicno bogatu kompleksnost. Vino je suho, djelomicno toplo, mekano, gotovo baršunasto. S druge strane, svježe je, djelomicno tanicno te ukusno, cak malo prema slankastome. Vino ima srednje tijelo, djelomicno je uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomicno izražena a u ustima je trajno dok je kakvoca okusa fina. Harmonicno je te je sada u zenitu svoje moci i vrijeme mu je da se pije i uživa u njemu.


Podijeli: Facebook Twiter