Teran Rossi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Teran
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Vina Marino Rossi
Lokacija: Bajkini, Zapadna Istra
Temperatura serviranja: 14-16 Celzija
Gastro-preporuka: osso buco s korijenastim povrcem u pecnici
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 56 kuna (Cicibela, Rovinj)

Teran crni ili terrano d'Istria je sorta vinove loze slicna refošku, samo što teran ima zelenu ogrozdinu, a refošk crvenu. Sorta je najvjerojatnije autohtona u Istri i na Krasu, odgovaraju joj i manje plodni kraški tereni južnih položaja. Marino Rossi jedan je od rijetkih istarskih vinara koji je podjednako dobar s teranom i refoškom.

Izuzetno mi je drago da je medu istarskim vinarima sazrjela svijest o tome da se od terana može napraviti jaki regionalni vinski brand te da ga se može uspješno u manjim kolicinama kupažirati s internacionalnim sortama. Grožde za Marinov teran raste na crvenoj zemlji, na položaju Brianovica u neposrednoj blizini sela Bajkini, a vinogradi koji se nalaze na južnim i jugoistocnim padinama stari su 35 godina te su sada u optimalnoj formi.

Nakon berbe ovaj izvrsni teran ide na 12-dnevnu fermentaciju, potom još 25 dana na maceriranje te na 12-mjesecno školovanje u velike (3.000-litarske) drvene bacve od slavonskog hrasta. Potom ide nakratko u inoks, a onda slijedi završno odležavanje u boci (šest mjeseci).

Vino ima lijepu rubincrvenu boju sa svjetlijim rubovima, bistro je i gusto te lijepo klizi po stjenci caše. Miris mu je intenzivan te jako fin i ugodan, tipican za teran. Prvo osjecam aromu ljubicica, a potom vocne note borovnice i maline, zatim elegantnu notu višnje u cokoladi.

U drugom naletu dolaze zeleni papar te malo zelene paprike, stoga zakljucujem da je miris bogat i primamljiv. Okusom je vino suho, djelomicno toplo, mekano i elegantno, a s druge strane svježe, djelomicno tanicno i vrlo ukusno.

Uravnoteženo je, djelomicno izražene intenzivnosti, okus mu je trajan, fine kakvoce i punoga tijela. Mogu zakljucit da je vino harmonicno i spremno za ispijanje. Odlicno se sljubljuje s tradicionalnom istarskom kuhinjom, jelima od divljaci, kao i s raznim sirevima.

No, možemo ga poslužiti i s jelima kontinentalnih krajeva kao što su mnogi naresci ili pak buncek sa zeljem. Teran je sorta koja u dobrim godinama s puno suncanih sati može biti veliko vino, nakon školovanja u drvu vino se "uozbiljuje" te ga takvoga u boci možemo cuvati duže vrijeme. Ovaj teran iz odlicne berbe 2009. može trajati barem sljedecih šest godina.


Podijeli: Facebook Twiter