Teran je istarska sorta bez obzira na državne granice

Timotej Pejin i Ada Damjanac s nagrađenom Bosiljkom Belić, Hazimom Bahićem i Benitom Gošev (Z. STRAHINJA)
Timotej Pejin i Ada Damjanac s nagrađenom Bosiljkom Belić, Hazimom Bahićem i Benitom Gošev (Z. STRAHINJA)

U ponedjeljak, desetak dana prije krajnjeg roka za donošenje konačne odluke o teranu, u Pazinu je predstavljena knjiga "Teran u Istri-povijesno, ampelografsko, enološko i pravno gledište", koju su uredili Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu i dr. sc. Ivan Milotić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Naime, odlukom Europske komisije koja je usvojila delegirani akt koji će hrvatskim proizvođačima vina dati pravo označavanja vina nazivom sorte teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra. Hrvatska je Europskoj komisiji predložila da prihvati kompromisni prijedlog i da se registriraju dva terana, slovenski i istarski, a krajnji rok za donošenje konačne odluke o teranu je 1. srpnja 2017. godine.

Dvojezično izdanje

- Radi se zapravo o zborniku radova s Motovunskog kolokvija održanog 19. studenog 2016., koji je zahvaljujući potpori Istarske županije objavljen prije krajnjeg roka za donošenje konačne odluke o teranu. U ovoj su publikaciji na gotovo 200 stranica na dva jezika, hrvatskom i engleskom objavljene sve poznate i relevantne činjenice o teranu, rekao je Milotić. Knjiga je pisana istinoljubivo, pravedno i znanstveno na temelju brojnih dokumenata koji se bave teranom u svoj njegovoj kompleksnosti. Budući da se očekuje tužba slovenske strane na delegirani akt Europske komisije o teranu Milotić kaže da  će ova knjiga postati procesno gradivo jer iznosi činjenice o teranu, pa će ljudima u Bruxellesu sada biti jasnije o čemu se zapravo radi i kakva je problematika terana.

Dr. sc. Davor Romić sudjelovao je u razgovorima oko terana u Bruxellesu, dodajući da put do delegiranog akta nije bio lak. Često je na pregovore odlazio s hrpom papira, a sada je sve to sustavno izloženo na stranicama ove izuzeto značajne knjige. U njoj je argumentirano prikazano sve ono što se stoljećima skupljalo o teranu u Istri, stoga je Romić, uputio veliku zahvalu svim autorima na trudu koji su uložili na rasvjetljavanje problematike vezane uz teran.

Vrijedno djelo

Antolović je knjigu "Teran u Istri-povijesno, ampelografsko, enološko i pravno gledište" prozvao "Bijelom knjigom o teranu", jer istarskim vinarima, snagom dokaza i argumenata, daje ravnopravnu poziciju u nastavku borbe za teran. Antolović ističe kako su teran i refošk dvije sorte koje se uzgajaju na jedinstvenom prostoru Istre i Krasa. Uvjeren je kako će ovdašnji vinari koji dijele jedinstven prostor koji razdvajaju granice Hrvatske i Slovenije pronaći zajednički jezik, a u tomu će im svakako pomoći i ova knjiga.

Istarski župan Valter Flego dodao je kako su malvazija i teran, dvije najpoznatije istarske vinske sorte dio našeg života, našeg ponosa, tradicije i kulture. On također smatra kako se bilo koja sorta ne bi trebala određivati državnim prostorima, već geografskim, a teran je, ističe istarski, što je u ovom slučaju argumentirano upravo ovom knjigom.

Vili Rosanda uputio je pozdrave i zahvale autorima i urednicima, uključujući i europarlamentarca Ivana Jakovčića, velikog zagovornika i pravog borca za istinu o teranu. Naglasivši da ovo vrijedno djelo stručnoj, ali i cijeloj javnosti donosi činjenice o sorti i vinu koje će 1. srpnja i formalno steći pravo javnosti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter