Teran Geržinić najbolji mladi teran ATP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protekloga tjedna istarska vinska scena bila je izrazito aktivna pa su tako i vinoljupci i vinari mogli biti itekako zadovoljni. Priča o teranu dobila je napokon očekivani rasplet, a u Umagu su se istovremeno održavale vinske degustacije "Skrivene čari istarskih vina" u sklopu čega su posjetitelji radionice mladih terana u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba mladi teran Geržinića proglasili najboljim.

Istrijani oduvijek znali

Najvažnija vijest stigla je iz Bruxellesa gdje je Europsko vijeće za poljoprivredu i ribarstvo donijelo konačnu odluku o povratku, odnosno, ostanku terana, autohtone istarske sorte vina u okvirima Hrvatske, gdje je oduvijek i pripadao. Dugogodišnja borba istarskih vinara za svoje vinsko naslijeđe napokon je urodila plodom pa će tako ovih dana delegirani akt Europske komisije biti objavljen u službenom glasilu EU-a. Time će hrvatski proizvođači vina imati isključivo pravo korištenja naziva sorte teran sa zaštićenom oznakom izvornosti (PDO) "Hrvatska Istra" koje im je bilo uskraćeno zadnjih pet godina. Valja pritom istaknuti kako teran nikada nije prestao biti hrvatski i autohtono istarski, samo mu je bilo zabranjeno predstavljati se tako. Iako su Istrijani to oduvijek znali, sada je to napokon i službeno pred najvećom meritornom europskom institucijom.

Brojni su istarski vinari ove odlične vijesti o teranu dočekali u Umagu gdje se održavao teniski turnir koji je i ove godine privukao velik broj domaćih i inozemnih posjetitelja, vrhunskih tenisača i legendi tog sporta, ali i ljubitelja jedinstvene istarske kužine te sjajnih istarskih vina. U gastro zoni se svakodnevno održavaju degustacije i radionice na razne vinske teme, od malvazija do terana, s time da vinari osobno sudjeluju u cijelom programu. U ponedjeljak i utorak kušale su se svježe i odležane malvazije, srijeda je bila zauzeta za Cuvée, a u četvrtak je održana radionica mladih terana. Na radionici mladih terana svoja vrhunska vina predstavili su renomirani istarski vinari Kozlović, Geržinić i Zigante koji su gostima priuštili degustacije. Radionicu vodila je Antonija Mandić uz stručnog moderatora sommeliera Emila Perdeca. U ovoj žestokoj konkurenciji sudionici su na radionici imali ocijeniti naslijepo sva tri vina koja su kušali.

Miris svježeg bobičastog voća

- Na nosu se osjeti lijepo intenzivno svježe bobičasto voće tipično za svježe terane, tu osjetimo i finu borovnicu, kupinu te malo začina. Kod kušanja vino je suho, ugodno i lijepo se pije, a ono što se odmah osjeti kod mladih terana je svježina odnosno kiselina, opisuje sommelier Perdec. Uz vinskog eksperta bilo je puno lakše pogoditi pobjednika ovih mladih terana. Teran Geržinića osvojio je najveći broj bodova, a time je ušao u finalni izbor ATP vina 2017. godine. Vinarija Geržinić nalazi se u blizini Vižinade, u selu Ohnići. U petak se održala degustacija istarskih pjenušaca, subota je bila rezervirana za veliko finale istarskih vinskih šampiona, a nedjelja za proglašenje pobjednika ATP vina 2017.

(Andrea PANČUR)



Podijeli: Facebook Twiter