Teran ćemo moći braniti samo pred Sudom EU-a

Franc Arman s ponosom drži svoju magnum bocu terana (J. PREKALJ)
Franc Arman s ponosom drži svoju magnum bocu terana (J. PREKALJ)

Spor Hrvatske i Slovenije oko terana možda će na kraju rješavati europski sud: tu opciju u Ministarstvu poljoprivrede još uvijek ne žele službeno potvrditi, ali sugovornici iz gospodarskih krugova ne isključuju mogućnost da će se oko terana voditi i sudska bitka.

"Ministarstvo poljoprivrede razmotrit će sve mogućnosti koje su na raspolaganju te poduzeti sve što je potrebno da bi se zaštitila proizvodnja vina", odgovorili su jučer iz Ministarstva na naš upit hoće li se Hrvatska, ako ne uspije postići dogovor sa Slovenijom oko terana, obratiti Sudu EU-a.

Taj je sud već odlučivao o "vinskim" sporovima, primjerice, između Mađarske i Italije oko vina pod nazivom tokaj, presudivši u tom slučaju u korist tuženika, Mađarske, koja je dobila pravo da jedina koristi taj naziv za svoje vino.

Pitanje je stoga može li se Hrvatska nadati uspjehu eventualnog sudskog spora, no naš sugovornik iz gospodarskih krugova ističe da "možda nećemo imati drugog izbora" nego se pouzdati u europski sud. Pritom, očito, Slovenija na svojoj strani ima Europsku komisiju.

Glasnogovornik Komisije zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj Roger Waite u ponedjeljak je poručio da je teran oznakom izvornosti "priznat kao slovensko vino", da na to "nije bilo prigovora s hrvatske strane kada je registriran" te da to pitanje nije pokriveno hrvatskim pristupnim ugovorom. Europski izvori, pak, napominju da je zadovoljavajuće rješenje za teran moguće naći jedino uz suglasnost Slovenije, primjerice, da se dogovori da se u Hrvatskoj, umjesto "teran", koristi neki sličan naziv.

U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da je Hrvatska, u vrijeme pregovora s Europskom unijom, trebala pokušati naći način da uloži prigovor na uvrštavanje slovenskog terana u europsku bazu zaštićenih oznaka izvornosti. Doduše, ako je suditi po materijalima koji su novinari dobili na prošlotjednoj konferenciji ministra Tihomira Jakovine, manevarski prostor bio je sužen. Stara europska uredba koja je regulirala ovo pitanje nije navodila mogućnost prigovora, a kasnije, kada je na snagu stupila nova uredba, dotad zaštićeni nazivi automatizmom su priznati. (pišu I. FRLAN i B. VINCEK)

Slovenija ne osporava talijanski teran

Prije nego što je Slovenija pristupila Europskoj uniji 2004. godine teran je Europljanima već bio poznat kao vino zaštićenog porijekla jer ga je proizvodila Italija, jedna od utemeljitelja Europske unije. Teran se proizvodi unutar EU-prostora u dijelovima Krasa koji je dio talijanske republike. Poznati vinari s talijanskog Krasa - Škerk, Kante, Zidarich i ostali - pune i puštaju u promet buteljke s nazivom teran. Slovenija to nikad nije osporavala.

- Čudi me da je Europska komisija priznala pravo Sloveniji da blokira komercijalizaciju istarskog terana, odnosno komercijalizaciju vina s tim nazivom. To je u suprotnosti s europskim načelima teritorijalne integracije! Ono što znam je da je Italija svojevremeno u popis talijanskih vina sa zaštićenim porijeklom uvela i teran. Kad je Slovenija ušla u EU nisam čuo da je Italija prosvjedovala glede zaštite slovenskog proizvoda, veli nam poznati talijanski agronom Paolo Parmeggiani. (E. VELAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter