Teran će postati nova zvijezda među svjetskim sortama grožđa

Uvijek atraktivni gladijatori (Z. STRAHINJA)
Uvijek atraktivni gladijatori (Z. STRAHINJA)

Posebni gost ovogodišnje Vinistre, britanski vinski kritičar i promotor Oz Clarke, u četvrtak je u porečkom hotelu Laguna Parentium vodio radionicu "Sva lica terana", na kojoj je predstavio čak 16 istarskih vina ove sorte, posebno naglasivši njihove potencijale za svjetsku vinsku scenu. Radionica je bila namijenjena vinarima, sommelierima, ugostiteljima i novinarima, dosta je polaznika bilo i izvan Istre, a činilo se da ovaj vinski znalac svjetskog ugleda istarski teran cijeni možda i više nego što ga ističu  sami njegovi proizvođači.

Karakter borbenosti i neukrotivosti

Clarke se s istarskim teranom prvi put susreo 2009. godine, a prije toga poznavao je samo teran kakav se proizvodi u talijanskoj Furlaniji. Naravno da su njegove uvodne riječi bile posvećene skandaloznoj slovenskoj zabrani korištenja naziva teran izvan Slovenije, pa je Clarke o epilogu odnosno presudi Europske komisije da istarski vinari ipak zadrže pravo na naziv svog povijesnog i tradicionalnog vina rekao: "Zemlja je crvena i na slovenskom Krasu i u hrvatskoj Istri. Slovenija se postavila prema teranu kao prema svom nacionalnom blagu, a zamislite da je na isti način Njemačka zabranila francuskim vinarima u Alzaceu da za svoja vina koriste naziv rizling?".

Zanemari li se taj sukob Hrvatske i Slovenije oko terana, kad se u Istri govori o teranu, riječ je o, Clarkeovim riječima, "vrlo uzbudljivim stvarima, o aromama minerala i stijena povrh aroma crnog i crvenog voća, o uzbudljivim vinima čije kiseline, tanini i arome zajedno daju karakter borbenosti i neukrotivosti".

"Budite zahvalni što imate teran, iskoristite maksimalno efekt kojim njime možete postići, jer teran će vrlo brzo postati nova zvijezda među svjetskim sortama grožđa. Već desetak godina se u vinskom svijetu borimo protiv internacionalizacije vina, i vjerujte mi da vinski svijet ne traži neki dosad neotkriveni merlot ili pinot noir, vinski svijet traži originalnost praćenu dobrom pričom, a upravo je to vaš teran", rekao je Oz Clarke uvodeći polaznike svoje radionice u kušanje 16 pripremljenih uzoraka. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter