Teplo je, ali delat se mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog vrucine se napate svi, posebno oni koji rade pod tim vrelim suncem. Zaposlenici u gradevinskim tvrtkama na posao krecu rano ujutro, kada temperature ne prelaze 25 stupnjeva. U razgovoru s nekoliko bauštelaca saznajemo da se ovih dana vec oko 10 sati ujutro živa u termometru znala popeti i do 30 stupnjeva Celzija.

No, daleko teže uvjete rada po toj vrucini imaju radnici u brodogradilištu.

Naša je novinarska ekipa jucer posjetila Tehnomontovo brodogradilište u Puli, u kojem se trenutno grade dva broda, a jedan se finišira za isporuku. Srecom se aluminijska grada zavaruje u hangaru, no ni zavarivanje u zatvorenom prostoru zasigurno nije ugodno.



Provjerili smo kako je tim radnicima kada osam sati moraju zavarivati, savijati limove i spajati celik, a vani je 30 stupnjeva Celzija.

- A ca, teplo je, ali delat se mora. Imamo rokove koje moramo ispoštovati, ne smijemo kasniti. Vruce je za puknut, ali nema druge. To nam je delo. Varimo na smjene, pijemo puno vode da ne bismo dehidrirali i to nas spašava. Kad su temperature stvarno jako visoke, kao što je bio slucaj prošle godine, firma nam osigura besplatnu vodu, ispricala su nam dvojica varilaca na ulazu u halu.

Na navozu koji je namijenjen remontu brodova naišli smo na radnike koji su prali oplatu domace ribarice. Kažu da nemaju problema s temperaturom jer se mogu skriti u hlad ispod broda, za razliku od svojih kolega koji su u halama. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter