Tepisi - luksuz, sjaj i drama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tepisi su neizostavan dio svakog prostora, daju mu dodatni šarm i izražaj. Ovogodišnji trendovi su podijeljeni u tri osnovne grupe, kako bi svi ukusi i potrebe bili zadovoljeni. Tamno, moderno ili "po starinski", pa birajte što vam se najviše uklapa u dom.

Volite li raskoš tamnog, dobra je vijest za vas da se glamur vratio. Luksuz, sjaj i drama vratili su se ove godine, a to se ogleda i u novoj generaciji sagova i tepiha.

 Crna boja zauzima istaknuto mjesto u ponudama proizvođača. S crnom bojom tu je i mješavina tamnih tonova kao što su tamno smeđa, mistično ljubičasta, ponoćno plava, petrolej, tamno crvena, bakrena i zlatna boja.

Dizajn uzoraka za tepihe i elastične podne obloge bogate su mozaicima, baroknim cvjetnim motivima s bogatim ukrasima. Starinski uzorci, često reflektirajući stare zidne freske i motive tapiserija, evociraju uspomene na daleku prošlost.

Zašto su površinske teksture tako važne u tepisima? Dodir, taktilno iskustvo je ovdje ključno. Vuna, lan, konoplja i reciklirani materijali koji se koriste za izradu daju grubu teksturu tkanina i čvoranih tepiha, dok priroda daje odgovarajuće boje. To su uglavnom tople boje, zemljani tonovi kao što su bež, smeđa, narančasta i krem. Izražajnije boje poput zelene, tirkizne, crvene i žute snažno podsjećaju na etno dizajn.

Više vam odgovara moderan stil življenja? Nema problema. Beton, čelik i puno stakla. Moderna arhitektura voli igru materijala. Svijetlo, lagano i prozračno - to je izgled suvremenih urbanih prostora uz neboje, bijelu, svijetlo sivu, nježno pastelne tonove (sivo-menta, nebesko-plava i različite nijanse ružičaste boje). Novi trend je spajanje nekoliko velikih područja iste boje koji se neznatno razlikuju samo po nijansi boje čime stvaraju miran harmoničan ugođaj. Drugi ključni trend je kontrast boja. Za one koji smatraju da su prijelazi blagih boja previše mirni, dobra alternativa su jake boje. Grafički i geometrijski uzorci, pruge i klasično pletenje uvijek su popularni. Dizajn koji sadrži slova i kaligrafiju također je dio otkvačenog izgleda.

Pravilnom kombinacijom stila namještaja i tepiha te skladom boja, moguće je ostvariti vrhunske ugođaje u prostoru. Neka igra započne. (I. GALOVIĆ NINIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter