Tepih za toplinu doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da bi podna površina vašeg doma bila što ugodnija i toplija, postavite tepihe, a blagovaonica i dnevni boravak idealni su prostori za isticanje tepiha i naglašavanje topline doma.Iako se trendovi u uredenju interijera mijenjaju, tepisi uvijek imaju znacajnu ulogu u kreiranju podnih površina. Svojim bojama, oblicima i materijalima, aktivno sudjeluju u stvaranju ugodaja stambenih i poslovnih prostora.

Iako suvremeni trendovi maksimalno oslobadaju podnu površinu i naglašavaju materijale podnih obloga, (najcešce drveta ili kamena), oslobadaju i pozicije u prostoru kojima ce tepisi dati poseban znacaj i naglasak.

Tepisi mogu biti rucne ili strojne izrade. Rucno izradeni tepisi imaju visoku cijenu zbog dugotrajnosti izrade i rucnih tehnika koje se primjenjuju. Njihova prednost je kvaliteta i finoca izrade te mogucnost kombiniranja razlicitih prirodnih materijala i nijansi boja. U nekim zemljama, poput Irana, tepisi imaju posebnu vrijednost, a ona im raste s godinama starosti.

Strojno izradeni tepisi su popularni zbog povoljnijih cijena te atraktivnog dizajna i oblika. Suvremene tehnologije strojne izrade tepiha ucinile su ih kvalitetnijima. Strojno izraden tepih možete naruciti s uzorkom po vlastitom izboru, a rok izrade je nekoliko tjedana, za razliku od rucno radenih, koji se mogu izradivati i do dvije godine. Strojna izrada tepiha nudi brojne kombinacije materijala, boja i oblika. Cijene su im vrlo povoljne uz kvalitetu i trajnosti koje nude. Upravo iz tih razloga, ovakvi tepisi su vrlo popularni.

Tepisi se izraduju od prirodnih ili umjetnih materijala. Najcešce korišteni prirodni materijali su vuna, svila i koža. Oni od prirodnih materijala se izraduju rucno ili strojno. Kao takvi imaju vecu cijenu, koja se dodatno povecava rucnom izradom.

Umjetni materijali za izradu tepiha su akril, polipropilen ili poliamid. Postavljaju se na podlogu koja je najcešce od pamuka, svile ili jute - u ovisnosti od osnovnog materijala. Ovisno o dezenima, tepisi se dijele na tradicionalne tj. klasicne i moderne. Rucno izradeni tepisi najcešce imaju tradicionalne uzorke i motive, a strojni moderne, cvjetne ili geometrijske. (Monika GALOVIC, dipl. ing. arh. /www.interijerNET.hr)


Podijeli: Facebook Twiter