Tenk nije smio biti tamo gdje su mladi ročnici

Oklopnjaci su tijekom obuke često na djelu poligona na kojem traje obuka pješačkih jedinica (V. Kos/CROPIX)
Oklopnjaci su tijekom obuke često na djelu poligona na kojem traje obuka pješačkih jedinica (V. Kos/CROPIX)

Dragovoljni ročnik Marko Zalović (21) smrtno je stradao u srijedu na poligonu Gašinci kod Đakova tijekom standardne pješačke obuke. Dok se nalazio u kanalu uz cestu na poligonu, pregazio ga je tenk M-84 koji se vraćao sa specijalističke obuke za tenkiste na drugom djelu istog poligona.

Ministarstvo obrane, Vojna policija i Državno odvjetništvo još provjeravaju sve činjenice koje su dovele do ove tragedije. Za sada se samo zna da je tenk skrenuo s ceste iz za sada nerazjašnjenih okolnosti. Još u srijedu je zapovjednik Kopnene vojske general-bojnik Dragutin Repinc ustvrdio kako će, ukoliko istraga ukaže da je došlo do ljudskih pogreški, svi odgovorni snositi posljedice.

Nakon smrti mladića koji je 5. srpnja počeo služiti dragovoljni vojni rok ostaje pitanje je li tragedija plod nesretnog slučaja kakvi se događaju ili je pak došlo do pogreške u samom vojnom sustavu.

Ljudi iz Oružanih snaga anonimno tvrde kako prema Standardnim operativnim procedurama (SOP), dokumentu koji propisuje i regulira sve procedure i kod obuke, tenk jednostavno nije smio biti na mjestu gdje friški ročnici provode svoju obuku. No, isto tako tvrde da zbog pomanjkanja resursa često dolazi do kršenja SOP-a, jer se bez toga mnoge stvari ne bi mogle obaviti. (D. RADALJAC/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter