Tenerife - otok razlika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tenerife obicno asociraju na ljetni užitak koji traje cijele godine. Visoka temperatura zraka svih 12 mjeseci, luksuzni hoteli, ali i netaknuta, sugestivna priroda draž su Tenerifa, najveceg otoka kanarskog arhipelaga, koji se nalazi na Atlantskom oceanu. Od africke je obale udaljen oko 300 kilometara, a njegov najviši vrh je Pico del Teide s 3.718 metara, što je ujedno najviša planina Španjolske kojoj to otocje pripada.Kanarski otoci bili su poznati još u anticko doba, kada su ih nazivali otocima vjecne mladosti, vjecnog proljeca ili, pak, srece, o cemu svjedoce zapisi antickih kronicara. Neki povjesnicari vjeruju da se upravo Kanarski otoci nalaze na mjestu mitske Atlantide.
Zanimljivo je napomenuti da ovaj otok obilježavaju velike temperaturne razlike, odnosno dva posve razlicita klimatska podrucja. Na njegovom sjevernom dijelu prevladava blaga klima uz ucestale padaline te bogata i bujna vegetacija, dok je južni dio suh i vruc, pa temperaturna razlika iznosi oko pet stupnjeva Celzija.Ta dva klimatski razlicita dijela otoka podijeljena su vulkanom, koji se uzdiže visoko iznad Atlantika.Najpoznatija ljetovališta na otoku su El Médano, Bajamar, La Caleta, Los Cristianos, Las Galletas, Playa de las Américas, Torviscas, Fanabe i Costa Adeje, a vecina lokalnog stanovništva bavi se turizmom.
Tenerife imaju više od 500 kilometara plaža, od prirodnih do umjetnih. Playa de La Arena nalazi se na jugu otoka kraj grada Los Gigantes, pokrivena je sivim pijeskom i slovi za jednu od najcistijih na otoku, a posebne draži ima i plaža La Teresita. La Lagunu je sveucilišni grad koji se nalazi nedaleko od glavnog grada Santa Cruz de Tenerife.Las Montanas de Anaga strmi je planinski lanac, koji se uzdiže iznad Santa Cruza i proteže se do sjeveroistocnog dijela otoka, koji obiluje bujnim raslinjem, lovorovom šumom, ali i indijskom smokvom.

Otkrice ruralnog dijela Tenerifa pravi je užitak. Sugestivno zelenilo šuma okrjepa je za dušu. Saznajemo da se ljudi u malim mjestima, koja podsjecaju na neka naša sela u kojima gotovo da nema žive duše, bave ribolovom i poljoprivredom, ako ne rade u turizmu.
Jedan od tipicnih kanarskih specijaliteta je autohtoni krumpir papas arrugadas, a kuha se neoguljen u velikoj posudi s puno soli. Takva vrsta krumpira, vele naši vodici, jako dobro uspijeva na vulkanskom tlu. Tipicni specijalitet je i onaj pripremljen od više vrsta riba uz slatki krumpir, dok medu desertima najbolje kotira bien mi sabe od meda, badema i ruma.
Od znamenitosti u glavnom gradu Santa Cruzu zanimljiva je crkva iz 16. stoljeca s osmerokutnim zvonikom, a poznat je i spomenik palim borcima u gradanskom ratu na trgu Plaza de Espana. Santa Cruz de Tenerife obiluje spomenicima i crkvama koje posjeduju bogate umjetnine, a datiraju od 15. do kasnog 18. stoljeca. U gradu i njegovoj bližoj okolici nalaze se mnogobrojni trgovi, kazališta, od kojih je najpoznatije Guimera u neoklasicnom stilu, a vrlo su zanimljive i razne trgovinice, kafici, sve u nekom posebnom stilu. Na rubu grada smješten je atletski stadion San Miquel, koji je u zimskim mjesecima omiljena destinacija slovenskih atleticara, koji ondje treniraju. Puerto da la Cruz najstarije je turisticko mjesto, gdje se istice ljepota starog grada i dijela oko stare ribarske luke s uskim ulicicama. Najegzoticnije životinje u prirodnom okolišu mogu se vidjeti u parku prirode Loro Parque u podnožju vulkana Tiede. Na jugu otoka u gradu Los Cristianos nalazi se najveci vodeni park u Europi - Siam Parque.


Podijeli: Facebook Twiter