Temzom ce zaploviti pulski brod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tehnomontovo brodogradilište Pula ovih je dana pocelo opremanje broda koji gradi za engleskog narucitelja City Cruises iz Londona. Kao što smo vec pisali, radi se o 37 metara dugom i 17,5 metara širokom putnickom brodu koji ce tijekom Olimpijskih igara ove godine prevoziti turiste na Temzi. Rijec je o 30. Olimpijskim igrama koje ce se održati u Londonu, od 27. srpnja do 12. kolovoza.

Brod je ugovoren prošle godine, kada je i zapoceta gradnja u pulskom škveru. Direktor Miljenko Brnic kaže da posao polako privode kraju.



- Nositelj posla je Brodarski institut iz Zagreba koji je i ugovorio gradnju. Naše je brodogradilište zaduženo za izgradnju i posebno se ponosimo time jer je rijec o izuzetno luksuznom putnickom brodu koji može prevoziti cak 600 putnika odjednom.

Posao bi trebao biti gotov do ljeta, kada cemo ga porinuti u more i isprobati. Nakon toga dižemo ga na veci brod koji ce ga prevesti do Londona. Na Temzi cemo ga ponovo baciti u vodu i isprobati te obaviti službenu primopredaju, kaže Brnic.

Brod iz pulskog škvera ce se zvati "Millenium diamond", i to zbog izgleda (nalik je dijamantu) te jubilarne, tisucljetne obljetnice postojanja kraljevske dinastije u Engleskoj.



Pulsko je brodogradilište taj posao dobilo zahvaljujuci konkurentnoj cijeni koju je ponudilo te kvalitetnog projekta koji je raden u suradnji s Brodarskim institutom. Taj je brod Tehnomontu otvorio nove poslove diljem Europe i svijeta.

- Kada smo ugovarali ovaj posao nije nam bilo lako jer smo imali izuzetno jaku konkurenciju diljem Europe. Nizozemci su nam umalo oteli posao, no ipak smo uspjeli pridobiti ove ozbiljne klijente. Londonska tvrtka City Cruises ima u vlasništvu još 12 brodova slicnih dimenzija, no muci je godina proizvodnje. Vec smo razgovarali o tome da bi upravo naše brodogradilište izgradilo još nekoliko takvih brodova za istog narucitelja. Ovaj brod košta oko 3,5 milijuna funti, odnosno oko pet milijuna eura.

Londonska tvrtka je zainteresirana za još nekoliko brodova i duboko se nadamo da ce pregovori završiti tako što cemo u knjizi narudžbi do konca godine imati još koji takav brod. To bi za Tehnomont bio pun pogodak, kaže Brnic. (C. B. GALIC, snimio N. LAZAREVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter