Templarska malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska Templara
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina O. Rossi
Lokacija: Bajkini, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: brancin u soli
Ocjena: 8/10
Cijena: 55 kuna (Cicibela Rovinj)

Na cesti od Vižinade prema Kašteliru nalazi se crkva Božje polje u kojoj su nekad davno obitavali fratri templari te je taj dio povijesti poslužio vinaru Marinu Rossiju kao inspiracija za formiranje imena za njegovu Gran Cru malvaziju, koju dobiva iz vinograda starih oko 50 godina što se nalaze na mikrolokaciji Brizomilo.

Obitelj Rossi obraduje 12 hektara vinograda koji se vecinom nalaze na dubokoj istarskoj crvenici, manjim dijelom na crno-sivoj zemlji. U svojim vinogradima imaju malvaziju, teran, refošk, muškat žuti, a od ove godine i chardonnay te cabernet sauvignon. Vrlo je važno istaknuti Rossijev refošk, koji u dobrim godinama daje izvrsne rezultate. Svi položaji nalaze se na osuncanim padinama u okolici sela Bajkini, koje se nalazi na brežuljku iznad rijeke Mirne, a odakle za lijepog vremena pogled puca do Alpa.

Marino je cetvrta generacija Rossijevih koja se bavi vinovom lozom otkad su se doselili u Istru iz Furlanije, a prvi pisani trag datira iz 1885. godine. Obitelj Rossi, osim vinove loze, ima i definitivno najjacu i najnagradivaniju istarsku destileriju koja vec godinama radi izvrsne destilate kao što su komovica i lozovaca te biska i medica, a od ove godine pakiraju ih u modernu ambalažu.

Velika pomoc Marinu je supruga Ines, koju možete vrlo cesto vidjeti na sajmovima kako predstavlja vina na štandu, ali tu su i tri sina, koji se ubrzano spremaju preuzeti na sebe jedan dio posla. Malvazija Templara potvrduje se iz godine u godinu kao jedna od najboljih istarskih malvazija na Vinistri.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju sa zelenkastim odsjajem, kristalno je bistro te djelomicno gusto. Na mirisu je izražen tipican sortni miris cvijeta bagrema, zatim dolaze citrusne note kao što je nota narance, a nazire se i malo limete. Nakon malo vremena otvara se i nota breskve, koja se miješa s nektarinom.

Vino je suho, djelomicno toplo, svježe, poprilicno mineralno i ukusno. Zbog svježine je djelomicno uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena i vino ima dugacak završetak u ustima. Vino je harmonicno, srednjeg tijela i fine kakvoce te je spremno za konzumaciju, a bez problema može trajati barem dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter