Templari i njihovo nasljede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Templari i njihovo naslijede" naziv je izložbe otvorene u pulskoj galeriji Amfiteatar. Rijec je o izložbi muzeja Svetog Ivana Zeline uprilicene u povodu 800 godina od dolaska templara na Zemlju Sv. Martina.

Premda postoje razlicita i nerijetko oprecna mišljenja o tome je li je bilo templara na podrucju Istre, ova izložba je iznimno vrijedna i zanimljiva, kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

"Kulturni pejzaž koji prezentiramo ovom izložbom dokaz je civilizacijskih dosega naših predaka, bitan cimbenik cjelokupne hrvatske povijesti i dokaz pripadnosti cjelokupnom prostoru kršcanske Europe. Nadamo se da ce ova izložba biti poticaj novim istraživanjima i novim projektima o bogatoj kulturi i povijesti na ovim prostorima, kazao je ravnatelj muzeja Sv. Ivana Zeline Mladen Houška.

Viteški red templara osnovan je 1119. godine u Jeruzalemu inicijativom dvojice francuskih vitezova Huguesa de Payensa i Geoffraya de Saint-Omera. Izložba osim što donosi njihovu opremu, putem panoa objašnjava i njihovu povijest.


Podijeli: Facebook Twiter