Tempirani oglasi za zapošljavanje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na našu adresu nedavno je stiglo pismo ogorcenog citatelja naslovljeno "Nemoralni natjecaji za radno mjesto u Gradu Rovinju se nastavljaju", a koji je time htio skrenuti pažnju na, po njemu, sumnjiv tijek raspisivanja natjecaja za zapošljavanje u gradske službe.

Naime, koncem godine na službenim stranicama Grada Rovinja objavljen je natjecaj za radno mjesto višeg strucnog suradnika za pravne poslove u Upravnom odjelu za prostorno uredenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata Grada Rovinja, a ono što je razljutilo citatelja je da se oglas objavio u vrijeme najvecih godišnjih praznika i blagdana, tocnije 28. prosinca. Isto tako, citatelj je podsjetio da se slicno dogodilo i predlani kada je objavljen oglas za procelnike, a smeta ga i cinjenica da je rok za prijavu na oba oglasa bio samo osam dana.

- Oglas 2010. godine bio je objavljen jedino u Narodnim novinama i na webu grada Rovinja. Novi ovogodišnji oglas objavljen je samo na oglasnoj ploci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ispostava Rovinj i na webu grada Rovinja, piše citatelj.

Pita se, izmedu ostalog, da li bi netko normalan s poštenim namjerama raspisivao natjecaj u vrijeme blagdana i da li bi rok za prijavu na oba ova natjecaja bio samo osam dana. - Ne bi, vec bi ga objavio u barem jednom od dnevnih listova kako bi natjecaj vidjelo što je moguce više eventualnih kandidata, a ako je vec objavio oglas u dane blagdana, dao bi rok od barem 10 ili 15 dana (što zakon omogucava) kako bi eventualni kandidati imali mogucnost prikupiti opsežnu i specificnu dokumentaciju koja se u natjecaju traži, smatra citatelj.

Citatelj zakljucuje da je ovaj natjecaj, kao i onaj iz 2010. godine za procelnike, tempiran i isplaniran tako da se na njega mogu javiti oni koji su o njemu bili unaprijed obaviješteni i u prilici da na vrijeme prikupe svu potrebnu dokumentaciju.

Komentar i objašnjenje tražili smo i u Gradu Rovinju. "Natjecaj za zapošljavanje djelatnika na odredeno vrijeme rezultat je redovnog upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i gradnje provedenog tijekom mjeseca listopada u Odsjeku za izdavanje akata Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i izdavanje akata. Fokus nadzora bio je broj i razlozi postojanja velikog broja neriješenih predmeta, a vezano za gradbene akte. Rješenje Ministarstva o upravnom nadzoru je zaprimljeno 21. studenog 2011. godine, gdje se medu ostalim nalaže 'raspisati natjecaj za popunu službenickog radnog mjesta na odredeno vrijeme dok traje povecani opseg posla'. Cilj ove mjere je u što kracem roku riješiti velik broj neriješenih predmeta preuzetih prije tri godine od državne uprave. Podsjecamo da je tada preuzeto otprilike tisucu predmeta, ciji je vijek rješavanja trajao više godina, a da su gradske službe do sada riješile dvije trecine tih predmeta", piše u dopisu.

"Od konca studenog pocele su pripreme nadležnih gradskih službi za raspisivanje natjecaja i sasvim je slucajno datum objave ispao srijeda, 28. prosinca. Što se ostalih navoda o zakonitosti natjecaja iz pisma tice, oni su u potpunosti za odbaciti jer su i nacin objave i vrijeme trajanja natjecaja zakonom propisani, a uvjeti predvideni natjecajem i tražena dokumentacija sasvim uobicajeni za takve vrste posla i nešto što svi koji traže posao imaju pripravno", zakljucuju u dopisu iz Grada Rovinja.

O slicnim slucajevima vec smo u nekoliko navrata pisali u našem listu - natjecaj za mjesta gradskih procelnika, na koje su postavljeni postojeci, potom natjecaj za ravnatelja Lucke uprave i njegovu tajnicu, kao i natjecaj za tajnika Saveza sportova. Sumnjalo se da su svi ti natjecaji bili za unaprijed poznate kandidate, te bi stoga redovno izazvali polemike i komentare naših sugradana. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter