Temperature će dosezati 40 stupnjeva, klonite se sunca i pijte puno tekućine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema prognozi meteoroloških službi, od danas pa u narednih 10-ak dana, velik dio kontinenta, od južne Španjolske do središnjeg dijela Turske, kao i cijelu Hrvatsku, očekuje pravi toplotni udar sa temperaturama koje će se kretati oko 40 stupnjeva Celzijusa. Pritom je upravo Istarska županija jedno od područja koje bi trebalo najviše osjetiti ovaj toplotni val i neuobičajeno visoke temperature, baš kao i susjedna nam Italija.

Kako piše portal Istramet, vrhunac toplinskog vala prema trenutnim izračunima modela očekuje nas sredinom ovog tjedna, no vrlo vruće vrijeme uz maksimalne dnevne temperature zraka iznad 35°C zadržat će se danima. Toplinski val bit će neuobičajeno dugotrajan tako da ćemo na blago popuštanje vrućina morati pričekati barem sedam dana. U skladu s ovim najavama, Stožer civilne zaštite Istarske županije uputio je obavijest i savjete za sve građane.

- Zbog visokih temperatura i opasnosti od nastanka požara zabranjeno je loženje vatre i obavljanje bilo kakvih radnji vezanih uz opasnost od nastanka požara na otvorenom prostoru. Zabranjeno je

ložiti vatru za roštilj van za to određenih prostora. Ako se primijeti vatra, odmah dojaviti vatrogascima na broj 193, službi 112 ili policiji na broj 192. Preporuča se narednih dana izbjegavati boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana u razdoblju od 10 do 17 sati osobito za djecu, trudnice, starije osobe i kronične bolesnike. Valja piti redovito i izbjegavati alkohol i napitke sa previše kofeina i šećera te jesti laganu hranu u više obroka. Ne ostavljajte djecu i životinje u parkiranim vozilima. Ako osjetite vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, popite vodu ili voćni sok te što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu tijela. U slučaju potrebe, nazovite hitnu pomoć na broj 194 ili službu 112, stoji u priopćenju.

Najave meteorologa i upozorenja stručnjaka valja shvatiti ozbiljno, jer je ovo prvih 40°C u prognozi za Istru otkako Istramet intenzivno prati prognostičke modele, a to čine svakodnevno, više od deset godina. (Patricija SOFTIĆ)

U Istri i do 40 stupnjeva

Ekstremne vrućine obilježit će prvu polovicu mjeseca kolovoza. Već sada visoke temperature zraka još će porasti a vrijednosti iznad 35 stupnjeva C biti će idućih dana uobičajene. Postoji velika vjerojatnost da će se na mnogim istarskim mjestima zabilježiti rekordno visoke temperature koje će iznositi blizu 40 a ponegdje i nestvarnih ekstremnih 40 stupnjeva.

Kiša se u narednom periodu ne očekuju, ipak treba napomenuti da bi nakon velikih vrućina u drugoj polovici kolovoza mogle zaprijetiti jače grmljavinske oluje i obilne kiše sa mogućim štetama koje prate takve oluje pri kraju ljeta. O tome će meteorolozi izdati pravovremena upozorenja, do tada nema nam druge nego izdržati još jedan ekstremno topli ljetni val ali i još jedno ekstremno istarsko ljeto, poručuje meteorolog Mario Grabar.


Podijeli: Facebook Twiter