Temeljito se obnavlja glavna žminjska ulica

Nova kanalizacija i vodovod u žminjskoj Ulici 9. rujna
Nova kanalizacija i vodovod u žminjskoj Ulici 9. rujna

Radnici tvrtke Pucić iz Žagrići kraj Žminja u glavnoj žminjskoj ulici, Ulici 9. rujna, između zgrade općinske uprave i starog placa, započeli su s iskapanjem kanala u koji će se postaviti nove, veće i kvalitetnije vodovodne cijevi.

Promet vozilima ulicom je zatvoren, ali kako se radovi ne odvijaju u čitavoj širini ulice pješacima je, uz oprez, dopušteno kretanje njome.

Veći promjer cijevi

U radove se krenulo, jer su dosadašnje stare vodovodne cijevi promjera 80 milimetara već bile istrošene, a i pritisak je u špinama kućanstava središnje ulice starogradske jezgre ponekad bio nedovoljan, pa će se postaviti one promjera 150 milimetara, saznajemo od upravitelja rovinjske poslovne jedinice Istarskog vodovoda Buzet Željka Rudana. Dodaje da će se tim zahvatom zaokružiti vodovodno povezivanje Žminja na relaciji istok-zapad što će omogućiti posve sigurnu vodoopskrbu, ali i pospješiti protupožarnu sigurnost. Postavljanje novog vodovodnog ogranka koštat će Istarski vodovod oko 330 tisuća kuna.

Da se ne bi rasipao novac dogovoreno je da se istovremeno obavi izgradnja novog kanalizacijskog sustava u Ulici 9. rujna koja dosad, za razliku od preostalog dijela starogradske jezgre, nije bila spojena na mjesni pročistač smješten južno od Žminja. Polaganjem kanalizacijskih cijevi desetak stanara odnosno korisnika prostora koji se nalaze u toj ulici spojit će se na kanalizacijski sustav i pročistač. Izvođač je opet tvrtka Pucić, a investitor Općina Žminj koja će za taj zahvat izdvojiti 270 tisuća kuna. Djelomično će se rekonstruirati i električna mreža, a nakon svega slijedi asfaltiranje glavne ulice čiji je asfaltni pokrov dosad bio u vrlo lošem stanju, a što će zajednički financirati Općina Žminj i Istarski vodovod. Rok za sve radove ističe 15. prosinca, a načelnik Križman se nada da će sve biti gotovo i prije.

Kanalizacija za Lukovicu

- Nakon ovog zahvata preostaje izgradnja kanalizacije u naselju Lukovica (žminjsko novo naselje) za što upravo čekamo građevinsku dozvolu, a zatim i rekonstrukcija postojećeg pročistača koji je potrebno sanirati, kazao je žminjski općinski načelnik Marko Križman. Podsjetimo, sadašnji radovi predstavljaju nastavak radova na rekonstrukciji vodovodne mreže budući da je u veljači završena dionica od glavnog mjesnog raskrižja u smjeru mjesnog groblja i cesti prema Barbanu u dužini od 150 metara. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter