Temelji vodnjanske župe u Guranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pozdravnim rijecima domacina, župnika vodnjanskog i crkve sv. Blaža mons. Marijana Jelenica, biskupa poreckog i pulskog mons. Ivana Milovana, koji je posebno istaknuo osam stoljeca sustavnog rada i prisustva Katolicke crkve na ovom podrucju te važnost prvog sakralnog muzej u biskupiji – Zbirke sakralne umjetnosti – koji je otvorio mnoga važna pitanja, od medicine do sakralne baštine, te zahvalio Ministarstvu kulture na podršci, gradonacelnika Klaudija Vitasovica za kojega su ovo važne obljetnice za grad i njegov daljnji razvoj, posebno za vjerski turizam, ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu Ferdinanda Medera, županijskog procelnika za kulturu Vladimira Torbice, koji je pozvao na daljnji nastavak brige o zaštiti kulturnog blaga Istre, te predsjednika Zajednice Talijana Vodnjana Livija Belcija, zapoceo je medunarodni skup o 800 godina Župe Vodnjan i 500. obljetnice smrti sv. Nikolze.

O tim pocecima i povijesnim mijenama govorili su župnik Jelenic, posebno isticuci cinjenicu o 800 godina župe, ciji se temelji vežu za 1212. i crkvu sv. Jakova u kojoj su bile slike sv. Blaža po cemu je kasnija crkva i dobila to ime koje nosi i danas.



Kao posebnu važnost naglasio je ostatke na podrucju Gurana, kaptol iz 784. godine, potom vrijeme oko 1570. kada se naglo pocinje razvijati Vodnjan, a zamire do tada centar svega Guran. Vodnjan postaje najvece središte južne Istre, nadmašivši mnogostruko stanovništvo Pulu. Današnja crkva gradena je od 1760.-80. s dragocjenim oltarima kupljenim u Veneciji, a cinjenica da je 1790. opcina birala kanonika na jednu godinu potvrduje da je samo u Vodnjanu crkva bila konkatedralna, s papinskim pravom.

To povijesno-vjersko znacenje potvrduju i ostaci cetiri samostana i ukupno 60 crkava u okolici Vodnjan, što je najviše na malom prostoru igdje. Ostaci svega toga mogu se vidjeti i prepoznati i kroz Zbirku sakralne umjetnosti, o cijem je nastanku 1984. govorila prof. Vesna Girardi Jurkic, sa župnikom Jelenicem te biskupom Bogeticem jedna od utemeljitelja tada na celu Arheološkog muzeja Istre. (Mate CURIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter