Temelji današnje demokracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Saveza antifašistickih boraca i antifašista grada Rovinja i Istarske županije, u subotu je na Stanciji Bembo obilježena 68. godišnjica formiranja talijanskog bataljuna "Pino Budicin" koji je u NOB-u djelovao u sustavu 1. istarske brigade "Vladimir Gortan".

Svecanost je, nakon himni koje je izvela rovinjska Limena glazba, zapocela pozdravom Edija Pastrovicchia, nacelnika Opcine Bale, koja je zajedno s Gradom Rovinjom i Istarskom županijom pokrovitelj ovog obilježavanja. Uslijedilo je polaganje vijenca na spomen-plocu te je minutom šutnje odana pocast preminulim borcima bataljuna.

Pred clanovima bataljuna te delegacijama Saveza antifašistickih boraca i antifašista govorili su Robeto Birsa, potpredsjednik ANPI-ja, udruge partizana iz Trsta, Katarina Juricic iz rovinjske udruge antifašistickih boraca i antifašista, Tomislav Ravnic, predsjednik istarskih antifašista i potpredsjednik Saveza antifašistickih boraca Hrvatske te gradonacelnik Rovinja i saborski zastupnik Giovanni Sponza. Prisutne je pozdravio i Ratko Crnobori, potpredsjednik zajednica Društva Josip Broz Tito.

Svi su govornici naglasili važnost obilježavanja osnutka bataljuna na Stanciji Bembo, gdje je povijest upisana zlatnim slovima i gdje su nastale vrijednosti antifašizma - bratstvo, jedinstvo, solidarnost, suživot, a na cemu se temelji današnja demokracija. Kritiziran je pak sustav liberalnog kapitalizma. (M. Me.)


Podijeli: Facebook Twiter