Temelj gospodarstva mora biti realni sektor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u petak u Dugopolju tijekom posjete gospodarskoj zoni kako temelj gospodarstva mora biti realni sektor, posebno proizvodnja za izvoz.

"Temelj našeg gospodarstva mora biti realni sektor, posebno proizvodnja - proizvodnja za izvoz i uslužne djelatnosti koje se mogu izvoziti, poput IT tehnologija. Jer današnje komunikacije i globalizacija omogućuju da živite u jednom dijelu svijeta, a da zapravo radite za neki drugi daleki kutak u svijetu. Tu vidim ogromne potencijale, kako u resursima koje imamo, materijalnim i ljudskim, posebno u mladima, koji su obrazovani, ambiciozni i oji se žele uključiti u te tijekove globalizacije", istaknula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je pozdravila projekt gospodarske zone u Dugopolju te kazala kako je to iznimno dobar primjer za sve lokalne zajednice u Hrvatskoj kako poticati i razvijati gospodarstvo, jer jedino poduzetništvo, odnono privatni sektor može trajno stvarati onaj broj radnih mjesta koliko nam je potrebno za održivi razvoj. Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, predstavljajući u sjedištu općine Dugopolje predsjednici RH gospodarski uzlet te općine, istaknuo je kako je u gospodarske zone dugopoljskog područja, koje je prije 18 godina bilo krš i kamenjar, investirano 9,1 milijarda kuna. Naglasio je kako je u dugopoljskim gospodarskim zonama zaposleno 3.350 radnika te da u tim zonama svoje objekte i sjedišta ima 226 tvrki.

"U Dugopolju smo također izgradili i spomen križ za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća bez obzira kojoj su strani pripadali", rekao je Ževrnja. Dugopolje se nalazi u Dalmatinskoj zagori 15-ak kilometara sjeverno od Splita. Najopasnije je sada se opustiti, očekujući rast po inerciji Predsjednica RH ranije danas bila je na sastanku s gospodarstvenicima Splitsko-dalmatinske županije u HGK u Splitu.

"Danas u Hrvatskoj vidimo prve, izrazito blage znakove mogućeg izlaska iz dugogodišnje krize i recesije. Ti su znakovi i dalje vrlo slabi, i u kombinaciji s daljnjim upozoravajućim ocjenama rejting agencija pokazuju kako bi bilo najopasnije da se sada opustimo, očekujući oporavak i rast vođen iracionalnom inercijom. Rast i razvoj EU i okolnih zemalja izvukli su nas iz recesije, ali je vidljivo kako mi svoje interne, sustavne probleme još nismo rješili i kako bismo opuštanjem stvorili nove temelje za nove krizne situacije u budućnosti", izjavila je Grabar-Kitarović na tom sastanku.

Istaknula je zadovoljstvo time što Splitsko-dalmatinska županija posljednjih godina bilježi sve bolje rezultate u turizmu, posebice grad Split.

"Split dosita postaje hit destinacija na globalnom turističkom tržištu. No, turizam i turistički uspjesi ne mogu biti temelji gospodarstva, oni ne bi smjeli biti glavni oslonac u gospodarstvu ni državnom, ni županija ili grada", napomenula je Grabar-Kitarović. Ustvrdila je da okosnica i oslonac razvoja trebaju ti izvozno orijentirana proizvodnja roba i usluga, s dugoročno održivim kvalitetnim radnim mjestima.

"Dobri turistički rezultati i rezultati naših turističkih tvrtki i hotelijera u tom smislu bi bili nadogradnja takvom kvalitetnom gospodarstvu županije i grada. Nedovoljna razvijenost ovog dijela gospodarstva pokazuje kako se samo na dobrim turističkim rezultatima ne može kvalitetno živjeti te kako se moramo usredotočiti na njegovo kvalitetnije oporavljanje i snažniji rast i razvoj", rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je i da je sa 12.000 tvrtki, koje zapošljavaju oko 80.000 radnika, ta županija po snazi odmah iza Grada Zagreba te da snažan značajan njihovih financijskih rezultata u prošloj godini, za 138,9 posto u odnosu na 2013., pokazuje da upravo poduzetnici predstavljaju zdravu, pokretačku snagu županije. No, rekla je i da je nezaposlenost i dalje velik problem u županiji te ustvrdila da je njegovo rješavanje ne treba tražiti u državi i državnom sektoru, već u poduzetnicima i privatnom sektoru. Grabar-Kitarović najavila je da će gledišta i razmišljanja tamošnjih poduzetnika uvrstiti u dnevni red Gospodarskoga vijeća, kao dio rasprave o održivom razvoju RH s naglaskom na jedakomjernom razvoju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter