Tematska sjednica pulskog vijeća: Olimpijski ili vaterpolski bazen

Simulacija manjeg bazena (Arhiva)
Simulacija manjeg bazena (Arhiva)

Danas u podne u Gradskoj vijećnici održat će se tematska sjednica o izgradnji budućeg gradskog bazena. Na Vijeću će gradska uprava vijećnicima predstaviti dvije varijante budućeg bazena, onog vaterpolskih dimenzija 34x25 metara te bazen olimpijskih dimenzija 50x25 metara. Obje varijante u sebi sadrže i manji bazen dimenzija 10x25 metara za neplivače i osobe s posebnim potrebama.

Izrađivači idejnog arhitektonskog rješenja su Dino Kizmanić i Leonid Zuban iz Urbisa, autor rasvjete Dean Skira, termotehničkih instalacija G.E.I. Istring, a bazena i opreme Myrtha Pools.

Iako se prilikom planiranja izgradnje gradskog bazena govorilo da se tek trebaju odrediti dimenzije, ali i lokacija budućeg bazena, prema ponuđenim rješenjima jedina lokacija koja će se ponuditi je ona na Verudi, na omanjem pomoćnom terenu SRC-a Uljanik-Veruda.

Iako gradska uprava smatra da danas na Forumu neće biti prosvjeda, u Facebook grupi koja traži izgradnju olimpijskog bazena, a koja broji preko šest tisuća članova, stižu najave o dolasku na Forum.

Dvanaest članova okupljenih u Koordinaciju udruga i klubova za izgradnju olimpijskog bazena u Puli obratilo se otvorenim pismom svakom gradskom vijećniku ponaosob. U pismu apeliraju na njih da donesu ispravnu odluku koja će zapečatiti sadašnjost i budućnost plivačkih sportova u gradu kao i turističku ponudu u i izvan turističke sezone.

"Naš stav je jedinstven: Puli i Istri je minimalno potreban olimpijski 50x25m bazen sa pomičnim mostom (kada bazena 53x25m) kojim će biti moguće podijeliti ga na više cjelina kako bi se omogućilo istovremeno odvijanje aktivnosti klubova u trenažnom procesu i rekreacije građanstva. Pored olimpijskog bazena potrebno je da budući objekt sadrži i polivalentan bazen koji će biti dostatan za obuku neplivača svih dobnih skupina, provođenje programa fitnesa u vodi, prikladan za osobe s posebnim potrebama, te omogućiti relaksaciju uz pumpe za masažu i prateće sustave.

Naš stav potvrdila je i Skupština Saveza sportova Grada Pule na svojoj 3. sjednici održanoj 28.04.2015. godine gdje je jednoglasno izglasan stav prema Gradu Pula za izgradnju 50-metarskog bazena", ističu u pismu.

Kažu nadalje da neće dobiti projekcije prihodovne strane i koji to kriteriji trebaju biti zadovoljeni da bi mogli reći da je izgradnja bazena uspješan projekt ili koji preduvjeti trebaju biti zadovoljeni da se odustane od izgradnje bazena.

"Gradski 50m bazen je civilizacijski doseg za jedan grad veličine Pule (isto kao što je bolnica, tržnica, kolodvor, kazalište, starački dom…) kojeg Pula i Istra kao najrazvijenija regija u RH zaslužuju. Bazen koji će se sada izgraditi treba zadovoljiti sadašnje i buduće potrebe građana Grada Pule, okolice i gostiju Grada barem slijedećih 20-ak godina. Bazen dimenzija 33x25 m je premalen još jučer, također i danas, a sasvim sigurno sutra i ukoliko se izgradi bit će tijesan za sportaše, a za građanstvo neće biti dovoljno mjesta! Nemojte dozvoliti da Vašim glasom Pula (opet) dobije nešto bez vizije, nešto što nije prikladno niti sportu ni građanstvu, a u konačnici niti gradskoj blagajni. Ako se ne izgradi 50 m olimpijski bazen, bolje ne graditi bazen već novac usmjeriti na neku drugu potrebu u gradu!", kažu, između ostalog, u pismima. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter