Tema ovogodišnjeg sajma mediteranska prehrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je ove godine sajam "Pazi što jedeš" promijenio lokaciju te će se umjesto u Domu branitelja održavati u pulskoj Zajednici Talijana, odnosno Circolu, posjetitelje na njemu i dalje očekuje pregršt radionica, bogata sajamska ponuda, zanimljiva predavanja te okrugli stol. Tema ovogodišnje edicije sajma je, kako je navela voditeljica projekta "Pazi što jedeš" Tanja Kocković Zaborski, mediteranska prehrana.

Tri dana predavanja i radionica

Manifestacija će se održavati od petka do nedjelje i novost je što se ove godine ona održava čak tri dana i to unutar zgrade i pod šatorom na terasi Circola, navela je Kocković Zaborski dodajući kako će se u sklopu manifestacije održati šest predavanja na temu mediteranske prehrane, od uzgoja ribe do prerade maslinovog ulja, okrugli stol na temu mediteranske prehrane, a diskutirat će se i o tome koliko je ova prehrana zastupljena u našim jelovnicima.

- Mediteranska prehrana nije samo zdrava, ona je znanje ljudi, dio našeg identiteta i vrijedan segment nematerijalne kulturne baštine, navela je dodajući kako je riječ o prehrani koja poštuje suživot čovjeka s prirodom i održivi način funkcioniranja.

Novost ovogodišnje manifestacije je i Studentski dan, kojeg je predstavila Marina Lovrić, koordinatorica volontera. Kako je navela on će se održati u petak, a osmišljen je kao platforma za studente gdje će široj javnosti prezentirati svoja istraživanja i zaključke na temu prehrane, održivog razvoja i ekologije. On se organizira u suradnji s Fakultetom ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković, Filozofskog fakulteta i Biološkog fakulteta iz Zagreba. Na manifestaciji će volontirati i 40-ak pulskih gimnazijalaca.

Megi Kožul predstavila je, pak, brojne radionice koje će se održavati u sklopu događaja izdvojivši radionice "pašte po starinski" koje će pohoditi više od 200 pulskih osnovnoškolaca. Održavat će se i radionice prirodne kozmetike, sađenja, smoothija, a budući da je pokriven interes i "malih i velikih" održat će se i radionice decoupaga, izrade kukaca od plastelina i radionice pripovijedanja. Na kraju, Maja Milevoj, ravnateljica Diopter otvorenog učilišta, suradnica na projektu i voditeljica projekta "Eko je fora" pojasnila je kako je riječ o projektu sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda i koji je u svojoj završnici. Jedna od aktivnosti projekta je i Eko sajam.

- Kroz projekt željeli smo napraviti program edukacije za ekološkog poljoprivrednika i u tome smo uspjeli, prvih 40 polaznika (20 u Puli i 20 u Vukovaru) završilo je u potpunosti besplatne edukacije i u sklopu svečanog otvorenja sajma podijelit će im se diplome, navela je Milevoj dodajući da je u sklopu projekta svoje resurse osnažilo i samo učilište i to brojnim radionicama za predavače.

Najveći eko-sajam u zemlji

O samome ekološkom sajmu govorio je Dorian Siljan, predsjednik udruge Istarski eko proizvod, navodeći da je riječ o najvećem ekološkom sajmu u Hrvatskoj koji će okupiti preko 50 eko-proizvođača. Sajam će biti otvoren svakoga dana od 10 do 19 sati, a posjetitelji će moći degustirati i kupiti brojne proizvode iz Hrvatske i inozemstva - od eko brašna, povrća i voća, njihovih prerađevina, preko eteričnih ulja, ekološkog sjemena, sirove hrane i slastica pa sve do sira i mliječnih proizvoda.

Inače, organizatori manifestacije, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Istarske županije i pulskog sveučilišta Jurja Dobrile, su Etnografski muzej Istre i udruga Istarski eko proiozvod, a njegov je glavni cilj prenošenje znanja o tradicijskim namirnicama i receptima, kontinuirano promicanje zdrave i lokalne prehrane te poticanje umrežavanja među pojedincima, tvrtka i institucija koji se bave kulturom, edukacijom i uzgojem hrane.

Pekina marenda i Dorianova večera

Svakoga dana ujutro i navečer, u 10 i 19 sati, održavat će se takozvana "Pekina marenda i Dorianova večera" koje će voditi Mario Benčić. Također, posjetitelji će od 19 sati moći uživati u koncertima nadarene mlade glazbenice Luce. Uz sve to posjetitelje očekuju o brojne degustacije, a izdvojimo primjerice onu Solidarne eko kuhinje. U subotu u 17 sati održat će se takozvana "Intekulturalna večer by Kseniia (Ukrajina) i Zaigra (Latvija). (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter