Tema ovogodišnjeg Istrakona Orwellova "1984."

S jednog od dosadašnjih Istrakona (Arhiva)
S jednog od dosadašnjih Istrakona (Arhiva)

Trodnevna konvencija znanstvene fantastike Istrakon koja počinje danas u 17.30 sati u pazinskom Spomen domu ove će se godine odvijati na temu Distopija, a povod je obilježavanje 65. godišnjice od izdavanja slavne knjige Georgea Orwella "1984.".

Ovom temom organizatori iz udruge Albus žele dotaknuti uvijek aktualne pojmove kao što su diktatura, sloboda govora, apsolutistička vlast i nemoć "malog čovjeka" u vrtlogu današnjeg svijeta, a sve to kroz znanstvenu fantastiku i fantastiku koju su pisci u prošlosti nerijetko koristili da bi neizravno pružili društvenu kritiku. Počasna gošća festivala je južnoafrička spisateljica Lauren Beukes, autorica hit-romana "Djevojke koje sjaje", ali i znanstvenofantastičnog romana "Zoo City" s kojim je 2011. godine osvojila uglednu nagradu Arthur C. Clarke.

Iz popularnih predavanja festivala već se prvog dana može izdvojiti "Kolaps kompleksnih društava" Korada Korlevića u 18 sati te "Što je to život? Pogled jednog fizičara" Davora Horvatića u 20 sati. U subotu predavanja otvara ponovno Horvatić u 14 sati s temom "Ekstra, ekstra: Otkriven potpis inflacijske faze svemira", u 18.30 stiže novi predavač Istrakona Antonio Šiber s temom "Intervencija u biologiju: nano-bio-materijali i evolucija superčovjeka, nano-kiborga". U subotu će se u 17 sati održati predstavljanje riječkih pisaca - autora zbirke antiutopijskih priča "Nova država Hrvatija 2033."

Uz desetak predavanja, posjetitelje očekuje mnogo zabavnog programa, od igara koje će se odvijati u igraonici, dječjih radionica u organizaciji Dore Vukičević, Udruge Vika (Višnjanska kreativa) i Društva Naša djeca Pazin na koje roditelji mogu prijaviti djecu. Bit će tu još i mnogo štandova, koncerata, zanimljivih usputnih događanja, malih turnira, predstavljanja. Ulaznica za tri dana konvencije košta 60 kuna, a za ostale informacije najbolje je pratiti satnicu na www.istrakon.hr. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter