Tema festivala - ne/vidljivi gradovi

Grad je manifestacija osobnih uspomena i skup neostvarenih želja stanovnika (Neven LAZAREVIĆ)
Grad je manifestacija osobnih uspomena i skup neostvarenih želja stanovnika (Neven LAZAREVIĆ)

Udruzi Zona iz Poreča te Metamedij i Zakladi za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva odobrena su sredstva europskog programa Kreativna Europa te talijanske regije Friuli Venezia Giulia za sudjelovanje u međunarodnom projektu "In/visible cities: Urban Multimedia Festival". Tim su povodom predstavnici ovih udruga održali u srijedu konferenciju za novinare na kojoj su predstavili projekt i aktivnosti koje će se provoditi.

Realizacija do kraja godine

Kako je naveo Andrej Pevec iz Zaklade, nositelj projekta je talijanska udruga Quarantasettezeroquattro, a u njemu sudjeluje 12 partnerskih udruga iz pet država. Projekt se provodi od 10. rujna prošle do 30. prosinca ove godine, a njegova ukupna vrijednost je 333.262,50 eura. Inače, pojasnio je, projekt Kreativna Europa novi je program Europske unije koji podupire europsku kinematografiju te kulturni i kreativni sektor s ciljem njihovog doprinosa održivom rastu i zapošljavanju. Predloženi proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine je čak 1,8 milijardi eura što je ujedno i najveća svjetska potpora za kulturne i kreativne industrije.

Projekt "In/visible cities - Urban Multimedia Festival" sufinanciran upravo kroz ovaj EU-program predstavila je Ines Dojkić iz Udruge Zona rekavši da je glavni događaj projekta festival naziva "In/visible cities: Urban Multiedia Festival" koji će se održati od 3. do 7. lipnja u Goriziji (Italija) gdje će u pet dana radionica multimedijalni umjetnici iz cijele Europe putem instalacija, javnih izvedbi i ostalih događanja diskutirati i promišljati o odnosima između multimedije i urbanog konteksta.

- Ovo prvo festivalsko izdanje bit će dijelom posvećeno promišljanju o "Gradovima i Velikom ratu", te kako je rat utjecao na urbane prostore i stanovnike koji u njima žive. Nakon festivala slijede spin-off aktivnosti u partnerskim zemljama - Hrvatskoj, Sloveniji, Nizozemskoj i Engleskoj s ciljem povećanja mobilnosti samih umjetnika i vidljivosti njihovih radova, navela je Dojkić, dok je Marino Jurcan iz Metamedije pojasnio kako će oni u sklopu svog Media Mediterranea festivala, koji će se u Puli održati od 20. do 22. kolovoza, ugostiti međunarodne autore s ovog festivala te predstaviti nove trendove u multimedijalnoj umjetnosti, a za to će se koristiti lokacije javnih prostora.

Četiri javna poziva

Govoreći o projektnim aktivnostima u Hrvatskoj Petra Počanić iz Zone navela je da se u sklopu projekta objavljuju četiri javna poziva - za sudjelovanje u umjetničkoj rezidenciji u Goriziji, za umjetničku intervenciju u javnom prostoru za vrijeme festivala, za videomapping te za volontere festivala. Svi detalji o pozivima mogu se pronaći na www.invisiblecities.eu, a upozorili su i da je službeni jezik prijave i svih aktivnosti engleski.

- Kao doprinos jednoj od osnovnih tema festivala, a to su "nevidljivi gradovi", partneri iz Hrvatske će provesti istraživanje pod nazivom "Nevidljiva Istra", a prikupljanje materijala u Puli i Poreču služit će kao polazišna točka za sljedeću aktivnost - radionicu. Tijekom povijesti grad je kao složeni sustav mijenjao svoje oblike i doživljavao velike promjene. One vidljive, morfološke, ali i one nevidljive, društvene, političke i ekonomske odnosa. Grad je,

između ostalog, manifestacija osobnih uspomena kao i skup neostvarenih želja njegovih stanovnika. Istražit ćemo na koji način građani doživljavaju svoj grad, mapirati osobne uspomene kao nevidljive interakcije između grada i njegovih stanovnika te na taj način dobiti uvid u dosad nevidljive, a jednako važne, slojeve gradskog prostora, kazala je Počanić i zaključila da će podatke prikupljati uključivanjem škola, udruga i ustanova, ali i putem individualnih intervjua na ulicama, te putem društvenih mreža. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter