Tema 20. sajma knjige u Istri bit će 1914. godina

Predstavljanje teme idućeg sajma
Predstavljanje teme idućeg sajma

Na sinoćnjem zadnjem programu 19. sajma knjige u Istri tradicionalno je predstavljena tema sljedećeg izdanja te manifestacije - 1914. godina. Temu su najavili direktorica sajma Magdalena Vodopija, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i ravnateljica Istarske kulturne agencije Tajana Ujčić.

- Prvi svjetski rat je prvi veliki globalni sukob koji je ostavio duboke posljedice u političkom i gospodarskom smislu i zbog toga je veliki interes u svijetu za obilježavanje te obljetnice. U Hrvatskoj je 2012. godine osnovan inicijativni odbor za obilježavanje stogodišnjice rata, a mi smo u PPMI-ju osmislili program koji bi se odvijao kroz četiri godine s time da bismo održali izložbu svake dvije godine. Prvu izložbu održat ćemo 2014. godine, a tema će biti parobrod "Baron Gautsch", kazao je Gracijano Kešac.

Darko Komšo je kazao da je Arheološku muzej Istre spreman surađivati sa svim institucionalnim i izvaninstitucionalnim kulturnim udrugama te da će pripremiti i nešto za nadolazeći sajam.

- Nemamo program vezan za obilježavanje 1914., no imamo otvorenost i željni smo surađivati. Muzej je utočište i mecena umjetnosti i umjetnicima te želimo doprinijeti u promociji te godišnjice. Sljedeće godine obilježavamo dvije važne obljetnice - prva je 1914., a druga je dvije tisuće godina od smrti cara Augusta, kazao je Komšo.

Tajana Ujčić je naglasila da IKA u suradnji s PPMI-jem želi predstaviti izvore o 1914. - dakle sve one vojne dokumente koji opisuju situaciju u Puli i Istri.

Magdalena Vodopija kazala da će 20. sajam knjige u Istri biti održan od 4. do 14. prosinca 2014. godine.

- Bilo bi prekrasno da smo sada svi u 1914. godini kada je Pula bila na vrhuncu i nakon koje je naš grad u slobodnom padu. Prije dvije godine smo već odlučili da će nam to biti tema i pokušali smo ju obrnuti. Teme na sajmu predlažu mnogi, ali o njima u konačnici odlučujemo Miodrag Kalčić, Mauricio Ferlin i ja i nikad nemamo puno dvojbi, kazala je Vodopija.

Jučer je održan i poseban program sajma Trenutak za prijatelja u čijem je središtu bio prerano preminuli pulski dizajner Predrag Spasojević i njegova monografija koja je objavljena posthumno. O svestranom dizajneru koji je svojim radom zadužio i Pulu i Istru govorili su njegovi prijatelji i suradnici Drago Orlić, Jerica Ziherl, Dorina Vlakančić, Oleg Šuran i Biserka Vranić. Svatko je o Spasojeviću govorio iz svog rakursa, a da ton ne bude elegičan, pobrinuo se Drago Orlić koji je među govorima publiku počastio pošalicama i vedrim sjećanjima na Spasu kome je i posvetio jednu pjesmu.

Sonja Bajramović iz Čakovca ide u Moskvu

U samoj sajamskoj završnici održano je izvlačenje imena dobitnika nagradne igre "Izlet u Moskvu". Rusku prijestolnicu posjetit će Sonja Bajramović iz Čakovca. (B. VINCEK, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter