Televizijska premijera prvog filma o Miki Tripalu

Miko Tripalo (foto: Dnevnik.hr)
Miko Tripalo (foto: Dnevnik.hr)

Uz znakovitu činjenicu da svih ovih godina o njemu, unatoč neospornom političkom značaju i bogatoj biografiji, nikad nitko nije snimio niti jedan dokumentarni film, večeras će se premijerno na Prvom programu Hrvatske televizije, s početkom u 20.10 sati, prikazati prvi nastavak dvodijelnog dokumentarnog filma zagrebačko-pulske redateljice Ines Pletikos "Tripalo" o jednom od najznačajnijih hrvatskih političara druge polovice 20. stoljeća.

Miko Tripalo najpoznatiji je po svome angažmanu tijekom Hrvatskog proljeća i po političkom padu 1971. godine, koji je označio početak "hrvatske šutnje" u Jugoslaviji.

Dijete iz najbogatije sinjske obitelji, već se s 14 godina pridružio partizanima da bi po završetku Drugog svjetskog rata pod pokroviteljstvom Josipa Broza napredovao u političkoj hijerarhiji Jugoslavije sve do mjesta člana Centralnog komiteta. Nakon sloma Hrvatskog proljeća, Tripalo je u gotovo 20-godišnjoj javnoj izolaciji, da bi se s početkom višestranačja ponovno aktivirao u politici i zaštiti ljudskih prava.

Kako se najavljuje na stranicama HRT-a, dvodijelni dokumentarni film, kroz svjedočenja Mikinih rođaka, prijatelja i suradnika koji se kreću u rasponu od Antuna Vujića i Latinke Perović, preko Stjepana Mesića, pa sve do Ive Banca i Ivana Zvonimira Čička, rekonstruira ne samo život ove izvanserijske osobe, nego i suvremenu hrvatsku povijest viđenu očima njezinog važnog protagonista. (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter