Telefoniranje u vožnji je kao da popijete dvije pive

Tijekom trajanja akcije kazne od 500 kuna nisu se naplaćivale (Danilo MEMEDOVIĆ)
Tijekom trajanja akcije kazne od 500 kuna nisu se naplaćivale (Danilo MEMEDOVIĆ)

U preventivnoj akciji "Pravilo 7 - Ne koristi mobitel kad voziš", koju su u srijedu zajednički organizirali i proveli HAK, policija i Auto-klub Pula-Rovinj, registriran je veliki broj vozača koji su koristili mobitel u vožnji. Tijekom trajanja akcije, tih sat vremena, ciljano su zaustavljani vozači na pulskoj rivi, ali im kazna od 500 kuna nije naplaćena, već ih se samo upozorilo na počinjeni prometni prekršaj.

Dosad kažnjeno dvije tisuće vozača

- Policija je dala potporu ovoj akciji HAK-a u sklopu većeg projekta "Deset zlatnih pravila". Ovo je 7. pravilo o nekorištenju mobitela u vožnji, no samo u pola sata akcije zabilježen je veliki broj vozača koji su bili u prekršaju. Prema našoj evidenciji, u osam mjeseci ove godine na području PU istarske utvrđeno je 1.916 prekršaja zbog korištenja mobitela u vožnji, što čini 7 posto ukupnog broja prekršaja, rekao je novinarima, tijekom trajanja akcije, Josip Lukić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU istarske.

Uspoređujući te podatke iz istog razdoblja 2015. godine, Lukić je rekao da je ove godine zabilježen pad od 12,5 posto jer je lani evidentirano u tom razdoblju više od tri tisuće prekršaja zbog korištenja mobitela u vožnji, što je pak bilo 30 posto više u odnosu na 2014. godinu.

- Ove godine pojačali smo preventivne aktivnosti i edukaciju u auto školama i kod osoba starije životne dobi. Vjerujem da je i to pridonijelo smanjenju broja ovih prekršaja. Ankete HAK-a pokazuju da mobitel u vožnji koristi 10 posto vozača, što je tek nešto više od našeg broja utvrđenih prekršaja, rekao je Lukić.

Krešimir Viduka, voditelj Ureda za sigurnost prometa HAK-a, predstavio je HAK-ov projekt o sigurnosti cestovnog prometa, a koji se dijelom odnosi na korištenje mobitela u vožnji.

- Svjetskoj automobilskoj asocijaciji, FIA-i, kandidirali smo ovaj projekt i on je jedan od 15 odabranih u konkurenciji 90 projekata. U sve to krenuli smo nakon analize o ponašanju više od 11 tisuća vozača u čak 27 hrvatskih gradova i na nekoliko prometnica izvan gradova. Doznali smo tako da u svakom trenutku 10 posto vozača koristi mobitel i upravlja automobilom, od čega ih je 2 posto pisalo poruku ili pretraživalo memoriju mobitela, rekao je Viduka.

Telefon kao virtualni suputnik

Dodao je nadalje da su u 92 posto slučajeva vozači telefonirali kada su bili sami u vozilu te im je telefon zapravo bio virtualni suputnik.

- Poručujemo stoga vozačima da je bolje imati pravog nego virtualnog suputnika koji će ih ometati u vožnji. To ometanje je, čisto radi usporedbe, kao da su popili dvije pive, jer se smanjuje sposobnost upravljanja automobilom. Primjerice, do 50 posto smanjeno je vidno polje u prometu, jer ljudski mozak nije predviđen za multitasking (više radnji odjednom), ali može lako preskakati s jedne akcije na drugu. No, upravo u tome leži opasnost nastanka prometnih nesreća jer je vjerojatnost četiri puta veća tijekom korištenja mobitela i to bez obzira koriste li se slušalice ili hands free uređaji. Ta pomagala, naime, isključuju čulo sluha pa tako vozač i opet nije u cijelosti uključen u prometni proces, naveo je nadalje Viduka.

Spomenuo je i kako je pisanje SMS poruka tijekom vožnje još i opasnije jer je opasnost od nastanka prometne nesreće čak 27 puta veća.

- Ove se godine navršava deseta godina od teške prometne nesreće u tunelu Lekenik kada su poginule majka i kćerka zbog vozača kamiona koji je imao mobitel i nije primijetio kolonu u tunelu. Ta je nesreća bila jedan od motiva zašto smo pokrenuli ovu akciju. Evidentno je da vozači zbog mobitela nerijetko skrive prometnu nesreću, iako to policajci ne spominju u izvješću o uzrocima prometnih nesreća. No, poznato je da se zbog korištenja mobitela u Hrvatskoj godišnje izda čak 40 tisuća kazni. U Puli smo proljetos na Vodnjanskoj cesti radili istraživanje i utvrdili da čak 12,9 posto vozača upravlja automobilom i istovremeno koristi mobitel. Danas je taj postotak manji, ali to je rezultat "solidarnosti vozača" koji si signaliziraju policijske patrole, kaže na kraju Viduka. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter