Tele2 školarcima dijelio SIM kartice i opremu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc tome što je reklamiranje u školama zakonom zabranjeno, osim ako služi u nastavne svrhe, osmogodišnjacima jedne zagrebacke škole ovih je dana Tele2 podijelio start-pakete za svoju mrežu, odnosno SIM-kartice s brojem i popratnu opremu za mobitel. Sve se to odigralo uz odobrenje ravnatelja, koji je dao zeleno svjetlo za protuzakonite aktivnosti u krugu škole.Iz Tele2 poricu da se radi o nedozvoljenom reklamiranju na školskom terenu. Rijec je, tvrde, o "team buildingu", ali priznaju da Osnovna škola Brestje nije jedina koju su posjetili.

- Djelatnici Tele 2 posjetili su nekoliko zagrebackih igrališta u sklopu internog team buildinga i rodendanskih aktivnosti, s obzirom na to da tvrtka ovog tjedna slavi cetvrtu obljetnicu poslovanja na hrvatskom tržištu. Jedno od igrališta bilo je i ono Osnovne škole u Brestju. Prethodno smo kontaktirali ravnatelja škole, te dobili dopuštenje za posjet, objašnjava Valentina Junaci, voditeljica odnosa s javnošcu ove telekomunikacijske tvrtke. U sklopu "team buildinga" djelatnici su, tumaci Junaci, medu ostalim zadacima trebali ukrasiti igralište kredama u boji, što su i ucinili.

- Kako smo tamo zatekli i nekolicinu ucenika, podijelili smo im sitne darove koje smo imali uza sebe, veli glasnogovornica Tele2, opovrgavajuci da se radilo o reklamnim aktivnostima tvrtke. Kako su to djelatnici Tele2 uza sebe na team buildingu slucajno imali više desetaka start-paketa, nije nam razjašnjeno.

Ravnatelj škole, Miše Kutleša, tvrdi da nije imao pojma da ce se djeci dijeliti reklamni materijal, ali nam nije znao reci što su zapravo djelatnici Tele2 radili u školi. - Tražili su odobrenje da na školskom igralištu naprave crtež s njihovim oznakama. Nisam znao da ce išta dijeliti djeci, kaže Kutleša. Cinjenica da se djeci nije smio dijeliti reklamni materijal previše ga ne brine, jer se sve, kaže, dogadalo izvan školske zgrade. - Oni nisu bili u školi, ne mogu ja nekome zabraniti da bude na igralištu, veli Kutleša, koji im je osobno dao odobrenje za ulazak u školsko dvorište.

Prema clanku 59. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, u školskim je ustanovama zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja. Škole koje prekrše ovu odredbu, kaže isti zakon, kaznit ce se novcanom kaznom u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna, a odgovorna osoba platit ce kaznu od 2.000 do 5.000 kuna.

Iz ministarstva obrazovanja, koje smo upoznali sa slucajem, nismo dobili odgovor na pitanje hoce li poduzeti neke korake, odnosno sankcionirati prekršitelje zakona. Reklamiranje, unatoc zakonu, nije iskorijenjeno iz škola, pa su djeca na proljece iz škole dolazila s Ledo albumima, a nerijetko se dogada da u školama gdje su ravnatelji odlucni u zabrani reklama, djecu salijecu s druge strane školske ograde.


Podijeli: Facebook Twiter