Tekuće zlato iz hladnog srca Istre

Vilim Jakša i Nikola Zidarić s priznanjima za svoja ulja
Vilim Jakša i Nikola Zidarić s priznanjima za svoja ulja

Kako maslina nije isključivo mediteranska biljka koja uspijeva samo u toplijim priobalnim dijelovima Istre najbolje pokazuje primjer Vilima Jakše i Nikole Zidarića, odnosno Ulja Komarija iz Boruta. Njihovo je ekstra djevičansko ulje od istarske bjelice na 20. susretu Oleum olivarum u Krasici, između 170 uzoraka, dobilo priznanje kao treće najbolje ulje susreta.

Ulja Komarija d.o.o na istoimenim brdu između Draguća i Previša, na površini od pet hektara uzgajaju 1.500 maslina, tisuću stabala starih šest godina i 500 stabala zasađenih pred tri godine.

Uspješna prodaja

- Uzgajamo sorte rosignola, buža, istarska bjelica, pendolino, leccino i frantoio, kaže  Zidarić. Na pitanje kako su zadovoljni s lanjskim urodom odgovara kako su lani proizveli 500 litara ulja, ali budući da imaju mladi maslinik očekuju da će se urod, pa i proizvodnja ulja iz godine u godinu povećavati. Ulje pakiraju u boce zapremine 0,25 i 0,5 litara koje plasiraju uglavnom kroz suvenirnice u Opatiji i Rijeci, a određene količine uzimaju poduzeća kao darove za poslovne partnere.

- Računice za proizvodnju itekako ima, a ulja je na zalihama sve manje, kaže Zidarić. Dakle, sve se uspijeva prodati, ali unatoč dobrom plasmanu Komarija d.o.o., za sada, ne planira širenje maslinika. Zadovoljni su dosadašnjim rezultatima i plasmanom sva svoja tri ulja; dva monosortna leccino i istarska bjelica te kupažom od četiri sorte maslina.

Treba reći kako je maslinik na brdu Komarija specifičan u odnosu na ostale u Istri. Nalazi se na 450 metara nadmorske visine i jedan je od najviših maslinika u Istri. Uz to nalazi se nedaleko Cerovlja u kojem se temperatura tijekom zimskih noći i jutara često spušta ispod ništice. Unatoč tomu, do relativno visoke Komarije s jezera Butoniga dolazi topao zrak pa se klima s obližnjim Cerovljem na može uspoređivati.

- Teren je odličan. Zemlja je bijela, a ona za razliku od crvene drži vlagu, pa masline nikada, ni za najvećih ljetnih žega na pate sušu, pojašnjava Zidarić. Dodajući kako su zahvaljujući geografskom smještaju Komarije noći svježije pa njihovo ulje sadrži više polifenola, od onoga iz drugih krajeva. Za jutarnjih vedrina iz Komarije se vidi Motovun, ali i more kako se zrcali tamo negdje kod Novigrada, odakle stiže topliji zrak, a sam vrh Komarije koji skriva pogled na Učku, pa masline štiti od opake bure. Jakša i Zidarić zasadili su manji maslinik i na toj strani, stani od Učke, a kako će se ponijeti vidjet će uskoro.

- Ako nisu uginule ove zime, kada se hladnoća danima kretala oko minus 10 stupnjeva Celzijusa, preživjet će, kaže Zidarić. Na susjednom prostoru Pidinija, na 15 hektara masline uzgaja jedan ruski poduzetnik, a o njima brinu dva radnika, kaže Jakša od kojih je doznao kako su njihove maslina odlično podnijele minulu prilično oštru zimu. On smatra kako zahvaljujući geografskom položaju, poglavito nadmorskoj visini masline na Komariji ne pate od bolesti i nametnika. Ovdje nema maslinove muhe, a niti paunova oka. Isto je i u drugim maslinicima koji se protežu prema Starom Draguću  i od njega se spuštaju prema Draguću.

Zemljište na kojem je zasađen maslinik Komarija ranije je bio vinograd kojeg je obrađivao Poljoprivredni kombinat Pazin, a kada im se po starom zakonu pružila mogućnost zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta Jakša i Zidarić su Komariju uzeli u zakup na 50 godina. Ohrabreni maslinikom zatražili su 2011. godine zakup za obližnju Brnoviju, ali netko je uložio žalbu, a budući da se u međuvremenu mijenjao zakon, sve to do danas stoji na mjestu, kaže Zidarić.

U Flos Oleu

U ovakvim uvjetima ne namjeravaju se širiti, na Komariji planiraju graditi degustacijsku salu, a budući da ovim krajem prolazi solidno uređena makadamska cesta Jakša i Zidarić poslovne aktivnosti nastoje usmjeriti prema Draguću.

- Vjerujemo da Draguć ima velikih potencijala za razvoj turizma, a kroz to i mogućnost plasmana lokalnih proizvoda kao što su naša ulja, kaže Jakša.

Potaknuti brojnim uspjesima Komarija d.o.o. dostavila je uzorak ulja za uvrštenje publikaciju "Flos Olei 2018." među 500 najboljih ulja u svijetu. Osim za ulja dobitnici su i nekoliko priznanja za ambalažu. Tako su 2014. u Milanu dobili nagradu za dizajn logotipa i boce koje je izradio Matej Carić, a 2015. u Splitu dobili su zlatno priznanje za ambalažu. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter