Tekuće zeleno zlato Istre: Najbolje ulje Nina Činića

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Osamnaesta manifestacija "Tekuće zeleno zlato Istre", u organizaciji Udruge maslinara Istarske županije Olea i Udruge poljoprivrednika Agro Poreč, okupila je sinoć u Taru brojne maslinare iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Ovaj je susret plod dugogodišnje uspješne suradnje maslinarske struke i udruga maslinara Istarske i Primorsko - goranske županije, talijanske regije Furlanija-Julijska krajina, Slovenije, Agronomskog fakulteta iz Zagreba i raznih univerziteta iz Italije.

Sudionici su imali prigodu razmijeniti iskustva, slušati stručna predavanja i postavljati pitanja, a podijeljena su i priznanja za ocijenjena maslinova ulja.

Prijavljeno je 70 uzoraka, od kojih su sva zaslužila predznak ekstradjevičansko. Velikom zlatnom medaljom nagrađeno je ulje "Oleum vitae" od sorte buža OPG-a Nina Činića iz Krasice. Ono je ocijenjeno sa 7,93 boda, jednako kao drugoplasirano ulje "Reale" Marina Kraljevića iz Brtonigle, no istaknulo se boljim rezultatima kemijske analize.

Kvaliteta ulja je iznimno visoka, kazao je predsjednik Olee Đankarlo Žužić čestitajući maslinarima te je dodijeljeno 49 zlata. Među prvih deset su i OPG Tercolo iz Brčići (Nova Vas), Oleum Maris iz Vodnjana, Ante Babić iz Novigrada, Janko Bočaj iz Mareziga u Sloveniji, Alen Cvitković iz Funtane, Boris Sabadin iz Kopra, OPG William Negri iz Labina i Rožana Červar iz Novigrada.

Dva zlata u isti dan

- Jako sam zadovoljan ovim uspjehom. Već smo treći put u Taru, ali prvi put naše ulje osvaja Veliku zlatnu medalju. Redovito zaštićujemo naše nasade i nikakvih problema s nametnicima nismo imali. Berbu smo započeli 20. listopada, u uobičajeno vrijeme, a kvaliteta ulja je izvanredna, rekao je Nino Činić iz Krasice, poznatog maslinarskog kraja na području Grada Buja.

S obitelji obrađuje 550 maslina od kojih najstarije imaju 16 godina. Ove su godine proizveli 800-tinjak litara ulja koje plasiraju u poznatim restoranima i vlastitoj kušaonici. Pobjedničko je ulje proizvedeno u uljari Cuj obitelji Kraljević u Farnežinama na umaškom području i filtrirano je.

Istog je dana Činić doznao i da je njegovo ulje sorte leccino, dobiveno od maslina u uljari Benvenju u Krasici, zaslužilo zlatnu medalju na Danima mladog ulja u Vodicama. (K. FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter