Tekuće zeleno zlato Istre: Izvrsna ulja u Taru

Više od osamdeset posto uzoraka izvrsne kvalitete (V. H.)
Više od osamdeset posto uzoraka izvrsne kvalitete (V. H.)

Pedesetak maslinara okupilo se večeras u Taru na 17. izdanju međunarodne manifestacije o maslini i kvaliteti maslinovog ulja Tekuće zeleno zlato Istre, u organizaciji Olee, udruge maslinara Istarske županije i udruge AgroPoreč. Susret je plod i nastavak dugogodišnje uspješne suradnje maslinarske struke i udruga maslinara Istarske i Primorsko-goranske županije, Talijanske regije Friuli Venezia-Giulia, maslinara iz Slovenije, Agronomskog fakulteta iz Zagreba i talijanskih sveučilišta.

Graciano Prekalj, u ime županijskog odjela za poljoprivredu i agencije AZRRI, podsjetio je da je Istarska županija još 1994. počela s programom podizanja dugogodišnjih nasada, a danas je blizu brojci od dva milijuna sadnica maslina.

- Bitno je da maslinari putem lokalne akcijske grupe izrade strategije ruralnog razvoja kako bi se odredili prioriteti za korištenje sredstava europskih fondova. Duga je važna stvar povezivanje manjih proizvođača u brend kroz proizvođačku organizaciju, odnosno zaštita oznakom izvornosti istarskih maslinovih ulja. Na taj se način štiti proizvođač, ali i potrošač koji dobije ulje iz Istre, rekao je Prekalj. Dodao je da je takvo brendiranje ulja potrebno s obzirom na njegove količine, te je isti postupak potrebno provoditi s ostalim istarskim autohtonim proizvodima.

U sklopu manifestacije ocijenjeno je pedeset uzoraka maslinovih ulja većinom iz Istre, te s Raba i Dalmacije. O najboljima je odlučivao osmeročlani žiri na čelu s inženjerkom prehrambene industrije Marijom Gašparini koji je zaključio je da je preko osamdeset posto uzoraka izvrsne kvalitete. Najboljim je proglašeno ulje Marija Voštena iz Vošteni kraj Svetog Lovreča, drugo mjesto pripalo je ulju obitelji Cinić iz Brajki kraj Krasice, treće ulju Anđela Brčića iz Brčići kraj porečke Nove Vasi, a četvrto mjesto dijele OPG Nina Činića iz Krasice kraj Buja i obitelji Žužić iz Tara. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter