Tekuce gorivo za elektricne automobile?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije neka posebna tajna da najvece ogranicenje u razvoju elektricnih automobila predstavljaju upravo (relativno) neucinkovite baterije.

Naime, temeljni nacin pohrane elektricne energije ostao je, u osnovi, nepromijenjen otkako je Alessandro Volta izmislio bateriju 1800. godine, unatoc izvjesnom napretku ciji trenutni vrh predstavljaju litij-polimerni (Li-Po) akumulatori.

Sada izgleda da bi se neucinkovitim baterijama jednom zauvijek moglo "stati na kraj". Naime, premda je tehnologija pohrane energije i dalje u osnovi slicna, studenti s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) u SAD-u, pod vodstvom prof. Yet-Ming Chianga našli su novo rješenje.

Prema njihovoj zamisli, krute metalne ploce (litij, nikal...) zamijenila bi gusta elektrolitska tekucina (prigodno nazvana Cambridge Crude) koja sadrži elektricki nabijene cestice. Premda detaljnijih pojašnjenja o konstrukciji ovih baterija trenutno nema, u MIT-u napominju kako bi iste bile i do deset puta ucinkovitije (pretpostavljamo da se radi o kapacitetu) te jeftinije za proizvodnju.

Prve procjene govore o mogucem smanjenju dimenzija, ali i cijene baterija namijenjenih elektricnim automobilima za oko 50 posto. No, pored kapaciteta i cijene, posebna prednost ovakve vrste baterija ocitovala bi se u brzom nacinu njihova punjenja. Naime, bit ce dovoljno isprazniti staru tekucinu iz baterije te ju nadomjestiti novom, "napunjenom elektricitetom". Tako bi nadopuna baterija u el. vozilima mogla trajati jednako kao i današnje nadolijevanje goriva.

U MIT-u obecavaju da ce prototip nove vrste baterije biti spreman za testiranja kroz otprilike 18 mjeseci.

Izvor: Autonet.hr

 

 


Podijeli: Facebook Twiter