Teksaške gastro-bombe u istarskom restoranu


Malo tko se može pohvaliti da je uživao u večeri koju su pripremil desetorica uglednih američkih masterchefova. Posrećilo se to grupi od dvjestotinjak uzvanika koji su sinoć u vrsarskom restoranu Belvedere isprobali bjelosvjetske delicije s pokojom istarskom namirnicom na teksaški način.

"Okusi Teksas u Istri" naziv je ove kulinarska čarolija koju su pripremili teksaški predstavnici udruženja World Master Chef Society. Oni su se protekli tjedan družili s domaćim kuharima i učenicima istarskih ugostiteljskih škola, a u subotu pokazali što sve mogu napraviti s našim namirnicama. Domaćini su im bili Maistra, TZO Vrsar te vrsarski restoran Fančita čiji je vlasnik, Paolo Šverko, zahvaljujući osobnom angažmanu i višegodišnjim mentorom Zdravkom Kalabrićem (jedinim hrvatskim master chefom koji je titulu zaslužio u Kanadi) inicirao ovaj događaj.

Gosti su prvo uživali su u zalogajčićima: dimljenim junećim prsima s mladim lukom i slatko-kiselim kupusom, pečenom odojku u taco tijestu sa slatko-ljutim povrćem, izvrsnoj "crnoj" tuni serviranoj na sanaco grotto od kukuruznog brašna te drugom.

Večera je počela s u tekili miksanom avokadu s kozicama na žaru, rub čaše bio je premazan izvrsnom mješavinom mljevenog čilija sa začinima. Pa onda tamale savicima punjenim pečenim crvenim paprikama i kokošjim mesom, uz sir i relish od pečenog mladog kukuruza.

Slijedilo je meni najbolje jelo - file brancina paniran mljevenom pasillom, vrstom čili paprike s kremom od dimljenog sira i ubojitim, kao krv crvenim i gustim umakom od vina Beurre blanc.

Pravo osvježenje za usta kao podstrek novm valu jela bio je sorbet od grejpa i čilijem pernodessancom. Kompletan doživljaj tek je neznatno narušila jačina mirisa listića bosiljka.

A onda je došla prava teksaško-istarska bomba: juneći sirloin, pečenica od našeg boškarina, mariniran u Jack Danielsu sa činima, kompanjano pireom od slatkog krumpira, sve preliveno južnjačkim demi-glace umakom. Potom tartelete s ovčjim sirom i orasima, na zelenoj salati s vinskim šerijem.

Desert su činili teksaške palačinke rolane u šećeru od cimeta s umakom od jabuka, quesadillas punjene svježim voćem i brie sirom servirane na chutnyju od manga, banana, jagoda, barbanske smokve i limete, duo od kikiriki maslaca s bijelom čokoladom na biskvitu pečenih maringa, izvrsne palačinke punjene dimljenim breskvama, sladoledom od burbon praline preliven gorkom čokoladom, pa onda još mali čokoladni zakusci, mignardise, pa biscotti od plavog kukuruza sa orasima od pekana (brazilski orasi), tortice od meda s lavandom, te dvobojni meringe okus od limuna i lavande. Prava teksaška bomba.

Sve to koštalo je one koji su platili večeru 200 kuna. Ostali, uzvanici i pokrovitelji, večerom su počašćeni. Prava je šteta što nismo vidjeli nikoga iz županijske TZ, AZZZRI-ja i Obrtničke komore, a domaćih ugostitelja i kuhara te učitelja kuharstva moglo se pobrojati gotovo na prste.  (V. MEDVEDEC, snimila J. PREKALJ)

 


Podijeli: Facebook Twiter