Tekop nova traži poslovni prostor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usporedo s najavom vodstva modne trikotaže Arena o skorašnjoj prodaji poslovnih prostora na pulskoj rivi i seljenja u novi, manji prostor, postavilo se pitanje gdje ce preseliti Zaštitna radionica Tekop nova, koja radi u iznajmljenom Areninom pogonu.

Tekop nova, doduše, za prostorom traga vec dulje vrijeme: pomocnica ravnateljice Nada Puškar kaže nam da je jedna od opcija koja se razmatrala bio prostor bivše odjece Stella, takoder na rivi, od kojeg se odustalo jer ondje nije bilo moguce osigurati dovoljnu jacinu elektricne energije za rad strojeva.

- Dogovorili smo se da Grad pokuša pronaci novi prostor od oko 500 kvadrata, koji bi trebao imati ureden pristup za osobe s invaliditetom, rampe i ostalo. Medutim, prijedloga još nema, iako bismo voljeli poslovati uz Arenu, jer ipak smo srodne djelatnosti, kaže Puškar.

Zaštitna radionica zapošljava 26 ljudi, medu kojima je 16 osoba (62 posto) s razlicitim vrstama i stupnjevima invaliditeta. Tekop nova nastala je kao novi subjekt nakon propasti Tekopa, koji je i nakon više od desetljeca još uvijek u stecaju.

Unatoc krizi u tekstilnoj industriji i sve vecoj konkurenciji s Dalekog istoka, još uvijek uspijevaju pozitivno poslovati. Poslovno suraduju s 20-ak vecih klijenata, tvrtki i institucija, te deset do petnaest gradana stalnih klijenata, medu kojima su profesorice, lijecnice i poslovne žene. Tako nam daju podršku i pokazuju svoju društvenu odgovornost, porucuju iz Tekop nove. Lani su evidentirali više od 1.300 isporuka robe.

Zaštitnu radionicu 2003. godine osnovali su Grad, Istarska županija i SSSH, a 2004. pocela je raditi. Prvenstveno izraduje radnu i zaštitnu odjecu za sve vrste poslovnih subjekata, potom odjecu za škole i vrtice, a proizvode se i suveniri i promotivni artikli od tekstila, izvezeni ili s tiskanim logom.

Radionica ostvaruje od 60 do 65 posto vlastitih prihoda, a ostatak podmiruju Grad, Istarska županija i Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Na pitanje kako u doba nelikvidnosti uspijevaju naplatiti potraživanja, Puškar odgovara da s naplatom uglavnom nemaju vecih problema iako je teško opstati, a prošla godina bila je prva pozitivna od pocetka krize. (Piše M. VERMEZOVIC IVANOVIC; snimio N. LAZAREVIC )

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter