Tekop Nova dobiva novi kat poslovnog prostora

Granični prijelaz Plovanija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Granični prijelaz Plovanija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Ravnateljica Zaštitne radionice Tekop Nove - ustanove za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Puli, Mihaela Zubić te direktor tvrtke "Iza duge" Gordan Kukolja, danas su potpisali ugovor o gradnji prvog kata zgrade Tekop Nove u Šijani. Pulska Zaštitna radionica će nakon dovršetka gradnje dobiti novih 327 četvornih metara prostora, koji će biti u potpunosti prilagođeni za pristup i rad osoba s invaliditetom.

Građanima popravljati odjeću

Potpisivanju su prisustvovali i pulski gradonačelnik Boris Miletić te istarski župan Valter Flego, a financijska sredstva za projekt u vrijednosti tri milijuna kuna dala je država, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Tekop Nova je dobila njihov novac na natječaju krajem 2016., s namjerom da ga potroše do kraja 2017.

Zubić je iznijela da će se time riješiti dugogodišnje pitanje prostora ove ustanove te dodatno poboljšati uvjeti rada za sve djelatnike, a posebno za osobe s invaliditetom. Najavila je da će u prizemlju i dalje šivati robu za pravne osobe, a na prvom katu planiraju smjestiti radionicu u kojoj će građanima prepravljati robu. Jučer nije znala odgovoriti novinarima koliko će novih radnika zaposliti nakon proširenja poslovnog prostora. Rekla je da trenutno imaju ukupno 30 radnika, od čega njih 17 ima status osobe s invaliditetom. Ranije je isticala problem s pronalaskom radne snage, odnosno šivača koji znaju posao, a specifičnost je ove tvrtke što moraju paziti da imaju zaposleno više od 51 posto osoba s invaliditetom, a prosječne plaće jednake su kao i kod drugih tekstilaca.

Radovi gotovi do kraja godine

Kukolja je pojasnio da očekuje da će radovi biti gotovi u roku par mjeseci te da bi do kraja godine novi poslovni prostor bio u funkciji. On je dodao da će mu ova gradnja biti zahtjevnija jer će raditi kat iznad proizvodne linije.

Inače, prva faza gradnje počela na proljeće i završila na jesen 2016. kada se tu preselila Tekop Nova koja je ranije bila u prostoru Arena modne kuće na Rivi. Taj prostor, veličine 388 četvorna metra i vrijedan 1,8 milijuna kuna, u Šijani ustupio je Grad Pula na korištenje na deset godina, a istovremeno je donijeta odluka da se oslobodi od naplate komunalnog doprinosa od 176 tisuća kuna. Država je, i lani, financirala sa tri milijuna kuna prvu fazi gradnje. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter