Tek na trećini proračunskih prihoda

Tatjana Munižaba
Tatjana Munižaba

Vijeće općine Cerovlje jednoglasno je prihvatilo izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine koje je im je predstavila pročelnica Romina Bašić. U izvještajnom razdoblju općina Cerovlje ostvarila je 2,07 milijuna kuna prihoda, a to je 32 posto od godišnjeg plana koji iznosi 6,44 milijuna kuna. U istom je razdoblju ostvareno samo 1,62 milijuna kuna rashoda ili 15,6 posto od 10,39 milijuna kuna koliko je planirano za cijelu godinu.

Cesta Draguć-Zajerci na čekanju

Posljednjeg dana lipnja Općina Cerovlje imala je 105 tisuća duga, ali je on do danas u cijelosti podmiren, dodala je Bašić. Ona, ali i općinski načelnik Emil Daus, kažu kako se proračun obično bolje puni u drugoj polovici godine, stoga vjeruju kako će se do kraja proračunskog razdoblja većina planiranih prihoda i rashoda ostvariti. No, uvijek ostaju upitna sredstva iz dugih proračuna ili europskih fondova. Tako se već dvije godine u općinskom proračunu iz EU-fonda, Mjera 7 - temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, planira 4,5 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste Draguć-Zajerci, ali se unatoč najavama natječaj ne raspisuje.

Vijeće je potom donijelo odluku o prodaji nekretnina u općinskom vlasništvu, a prodaje se 964 četvorna metra zemljišta u Cerovlju po početnoj cijeni od 115 tisuća kuna. Nakon toga prihvatili su odluku kojom se nakon provedenog natječaja za 21,5 tisuća kuna prodaje pet šestina dijela nekretnine u Pazu, gdje je za 2,7 tisuća kuna prodana manja parcela za formiranje okućnice.

Naknada za rad političkih stranaka

Odlukom o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, vijećnicima IDS-a pripalo je 1.398, a SDP-a 294 kune. Prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe i s njim usklađenom odlukom Općinskog vijeća, za svakog je člana Vijeća utvrđen iznos od 147 kuna, a za svakog člana podzastupljenog spola dodatna naknada od 15 kuna. Budući da Vijeće općine Cerovlje ima više vijećnica nego vijećnika, pet članova IDS-a su podzastupljeni spol u odnosu na četiri stranačke kolegice i dvije vijećnice SDP-a i tako će im u stranačku blagajnu kapnuti nešto više kuna. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter