Tek malobrojne zemlje imaju žene na čelu države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izborom predsjednice Hrvatska se priključila tek rijetkim europskim državama kojima su na čelu predsjednice. U Europskoj uniji, primjerice, u samo dvije druge države članice predsjedničku dužnost trenutno obnašaju žene.

Jednu od njih domaća javnost možda pamti s proslave ulaska Hrvatske u EU u srpnju 2013. godine. Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite bila je tog dana u Zagrebu i na toj je svečanosti – kada je Hrvatska pristupila Uniji, a Litva preuzela predsjedanje Unijom – predsjedniku Ivi Josipoviću poklonila dres "europskog tima", pozvavši se pritom na košarkašku tradiciju dviju zemalja. Za litavsku predsjednicu ovo je drugi mandat na čelu države. Najprije je izabrana 2009. godine, a potom ponovno lani. Ujedno je prva žena na toj dužnosti u Litvi.

I Malta je lani u proljeće izabrala predsjednicu. To je Marie Louise Coleiro Preca, najmlađa predsjednica države na Malt i i druga žena na toj funkciji. No, na Malti se šef(ica) države bira u parlamentarnoj proceduri na mandat od pet godina.

Na području jugoistočne Europe trenutno još jedna država ima predsjednicu. To je Kosovo, gdje je prije četiri godine, također u proceduri u parlamentu, izabrana Atifete Jahjaga, prva predsjednica Kosova, ujedno prva koju je parlament izabrao u prvom krugu glasovanja.

Među možda i najpoznatije žene na čelu država u ovom trenutku pripadaju tri južnoameričke predsjednice. Michelle Bachelet najprije je bila predsjednica Čilea u razdoblju od 2006. do 2010. godine. Potom se krajem 2013. godine ponovno natjecala i pobijedila, pa je u proljeće prošle godine prisegnula za još jedan mandat. Drugi mandat nedavno je, dosta tijesno, osvojila i predsjednica Brazila Dilma Rousseff, koja je bila prva žena na dužnosti predsjednice u toj zemlji. Dilmi Rousseff novi je mandat službeno počeo s prvim danom ove godine.

Predsjednica Argentine Christina Fernandez de Kirchner odradila je, pak, gotovo cijela dva mandata na dužnosti, pa se ne može natjecati ponovno, na predsjedničkim izborima koji će se u Argentini održati ujesen ove godine. I u nekim drugim državama diljem svijeta dužnost predsjednika, odnosno predsjednice obavljaju trenutno žene. Primjerice, u Južnoj Koreji i u Liberiji. (Irena FRLAN GAŠPAROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter